Már 700 milliárd forint elfogyott az NHP Hajrából

Elemzések2020. okt. 1.Harsányi Péter

Az 1500 milliárd forint keretösszegű Növekedési Hitelprogram Hajrából már 700 milliárd forintot folyósítottak a bankok. A felvett hitelek fele a vállalkozások működését és likviditási helyzetét segítette. Az MNB célja szerint az NHP Hajrá az év végéig 1000 milliárd forintnyi hitellel segítheti a hazai kkv szereplőket.

Patai Mihály, az MNB alelnökének elmondása alapján az április 20-án elindult Növekedési Hitelprogram Hajrát már megközelítőleg 10 ezer kis és középvállalkozás vette igénybe. A kihelyezett hitelek összege a tegnapi nappal bezárólag elérte a 700 milliárd forintot.

A 2013 óta létező Növekedési Hitelprogramok 7 év alatt 50 ezer vállalkozást segítettek mintegy 4000 milliárd forinttal – fejtette ki Patai Mihály.

A Növekedési Hitelprogramok egyúttal szakítottak a korábban megszokott banki logikával. Hagyományosan a bankok felszívják a fölösleges pénzeket betétek formájában és ideiglenesen kihelyezik hitelként. Az NHP indulásával az MNB gyakorlatilag pénzt teremtett, amikor nulla százalékos kamat mellett nyújtott forrást a bankoknak. Természetesen a fölösleges likviditást később más eszközökkel sterilizálta a jegybank – mondta az MNB alelnöke.

A Növekedési Hitelprogram Hajrá megelőzve a korát szakított azzal a régi berögződéssel, hogy hitelt csak betétből lehet kihelyezni.

Pulai György, az MNB igazgatója rávilágított, hogy az NHP Hajrá nagy változást hozott a korábbi szakaszokhoz képest. Jelentősen szélesedett ugyanis a hitelek felhasználási köre a kkv szereplő számára. 2016 óta az előző szakaszokban célzottan a beruházások finanszírozására lehetett felhasználni az Növekedési Hitelprogram hiteleit. A válsághelyzetre tekintettel az új NHP Hajrát ezzel szemben a vállalkozások felhasználhatják a működésük finanszírozásához és korábbi hiteleik kiváltásához is. Ez jelentős segítséget jelent a vállalkozásoknak – mutatott rá Pulai György.

A kkv szereplők továbbra is vásárolhatnak termelőeszközöket, gépeket, ingatlanokat, haszongépjárműveket. Emellett viszont a működésüket szabadon finanszírozhatják az NHP Hajrá segítségével.

A kihelyezett 700 milliárd forintnak a felét a működést, likviditást segítő hitelekre vették fel a vállalkozások. A források harmada szolgált beruházási célokat, míg a maradék szűk 20 százalékot a meglévő, magasabb kamatozású hitelek kiváltására használtak fel. Utóbbi csökkenti a vállalkozások kamatterhét.

Az NHP Hajrában ráadásul megemelésre került az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeg, mely ezáltal 20 milliárd forintra nőtt. A konstrukció tehát a mikro és kisvállalkozásokon át a legnagyobb középvállalkozásokig segíti a stabilitás megőrzését, valamint a beruházási képesség és a versenyképesség javítását. Továbbra is nagyon fontos szerepet játszik a vállalkozások életében az NHP Hajrá – tette hozzá Pulai György.

Újdonságot jelentett, hogy az MNB maximalizálta a hitelbírálati időt annak érdekében, hogy a vállalkozások minél előbb forráshoz jussanak a jelenlegi nehéz helyzetben.

A 300 millió forintnál kisebb ügyletek esetében a bankoknak két hét áll rendelkezésükre, hogy elbírálják a hiteligényeket. Az MNB vizsgálata alapján a bankok néhány kivételtől eltekintve teljesítették ezt az elvárást.

Az NHP Hajrá elindítása mellett az MNB egy hiteltérképpel is segíti a hazai kisvállalkozásokat. Az NHP Hajrá mellett ugyanis több olyan válságkezelő termék is megjelent az elmúlt hónapokban, ahol az állam kamattámogatással segíti a vállalkozásokat.

Az MNB honlapján megtalálható hiteltérkép segítségével a vállalkozó kiválaszthatja a vállalkozásának a méretét és a hitelnek a célját. Ezt követően a térkép kilistázza azokat a termékeket, konstrukciókat, melyek számára elérhetők.

Ahhoz, hogy a források hatékonyan eljussanak a kkv szektorhoz, nagyon fontos a támogató bankrendszer. Emiatt alapította meg júliusban az MNB az NHP Hajrá kiválósági díjat, melyet második alkalommal adnak át. Az elmúlt negyedév teljesítménye alapján az OTP Bank nyerte el a díjat. Az OTP helyezte ki ugyanis mind darabszám, mind volumen szerint a legtöbb hitelt az elmúlt három hónapban. A díjat Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese vette át.

Wolf László elmondás alapján az OTP Bank eddig 1460 ügyféllel már megállapodott vagy közel van a megállapodáshoz. Az elbírált és az elbírálás előtt lévő hitelvolumen megközelíti a 200 milliárd forintot.

Az OTP vezérigazgató-helyettese szerint az NHP Hajrá hozzájárult ahhoz, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is növekedjen a vállalati hitelállomány és jó minőségű alacsony hiteleket lehessen nyújtani. Ezzel egyidejűleg a vállalkozók kiváló hitellehetőséghez jutottak.

Az MNB célja az, hogy az NHP Hajrá keretében kihelyezett hitelek összege az év végéig elérje az 1000 milliárd forintot – tette hozzá Patai Mihály.