Irán rabolta el az olajszállító hajót

Hírek2024. jan. 11.F. P.

Csütörtökön azonosítatlan fegyveresek szálltak fel egy olajtankerre az Irán és Omán közötti tengeren, és eltérítették a hajót. Gyanítható volt, hogy Irán áll az ügy mögött: ezt most be is jelentették.

Mint korábban megírtuk, egy olajtankert magukat nem azonosító, katonai egyenruhát viselő maszkos fegyveresek támadtak meg, amint elhagyta a Hormuzi-szorost és az Irán és Omán közti tengerszakaszon haladt tovább.

A hajó korábban már vitás ügyletben vett részt: szankciók hatálya alá tartó íráni olajat szállított, amit az USA lefoglalt, a hajó tulajdonosa pedig pénzbüntetést fizetett a csempészésért.

Most a CNBC szerint Irán állami hírügynöksége jelezte, hogy az ország ezúton szerzi vissza a lefoglalt olajat.

A hajó egy iraki kikötőben vette fel az olajat és Törökországba szállította volna, így Irán feltehetően most egy vállalat vagy egy állami cég olaját vette magához, aminek vélhetően nem volt köze az Egyesült Államokhoz.

Ez veszélyes precedens, hisz csak a hajó volt ugyanaz, és nem a hajótársaság foglalta le az iráni olajat.

Ez egértelműen egy nemzetközi vizeken haladó hajó elleni támadás, amely veszélyeztetheti az adott útvonalon, Irán partjai közelében a hajóforgalmat.

Az időzítés sem lehet véletlen: az Irán által fegyverrel ellátott és támogatott huszik az Arab-félsziget másik oldalán, a Vörös tengeren foglalják el és rongálják meg a kereskedelmi hajókat.Az esemény annyiban növeli a háborús kockázatot, hogy egy szinten túl valakinek meg kell fékeznie a bűncselekmények elkövetőit, különben lehetetlenné válik a hajózás.

Ez komoly tengeri katonai jelenlétet igényel, és szükség esetén a támadók elleni katonai fellépést is.

A mai esetben ez jelzés nélküli emberek ellen irányult volna, ha sor kerül rá, akik végül mégiscsak az iráni államot képviselték.