Ismét bővítenek Ferihegyen: két újabb ellenőrző pont épül

Hírek2020. feb. 11.MTI

A tavalyi két új biztonsági ellenőrző pont kialakítása után két újabb ellenőrzőpont kiépítését kezdte meg a Budapest Airport. A kivitelezés a nyári csúcsidőszak előtt befejeződik, így ezzel összesen 18-ra nő a biztonsági folyosók száma a repülőtéren - olvasható a Budapest Airport közleményében.

A Budapest Airport két új utasbiztonsági ellenőrző pontot alakít ki a nyári csúcsidőszakig a 2. Terminál B oldalán, ezzel tovább gyorsítva a kötelező repülőtéri ellenőrzésen történő áthaladást. Az új ellenőrzőpontokat a legmodernebb automata rendszerrel szerelik fel, amely az ellenőrzés végén visszaszállítja az üres tálcákat a sor elejére.

Jelenleg a biztonsági ellenőrzést megelőző várakozási idő a legforgalmasabb időszakban is a nemzetközi sztenderdnek számító 15 perc alatt marad, a két új ellenőrzőponttal ez az idő a növekvő fogalom ellenére is fenntartható lesz.

A fejlesztésnek köszönhetően a legforgalmasabb napokon egyidejűleg 18 utasbiztonsági csatornán történhet az induló utasok átvizsgálása – összehasonlításképp: a SkyCourt 2011-es megnyitásához képest ez 50%-kal több kapacitást jelent. A Budapest Airport a biztonsági terület bővítését a kereskedelmi területek csökkentésével valósítja meg. A beruházás értéke közel 440 millió forint.

A biztonsági folyamatok optimalizálása folyamatos a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: a biztonsági ellenőrzésen már 2019-ben is jelentősen növelte a kapacitást az üzemeltető új folyosók kialakításával, a naponta akár 30 ezer induló utas áthaladását pedig egy sor technológiai újítás és aktív sormenedzselés segítik. Több különálló fejlesztés is nagymértékben gyorsított az áthaladáson, egyebek mellett a folyadékelőkészítő pultok kiépítése, a korábbinál nagyobb tálcák, amelyekbe az utasok az átvilágítás előtt a személyes tárgyakat helyezik, és a biztonsági ellenőrző folyosók meghosszabbítása, amelyek révén összességében egyidejűleg több utas esik át az ellenőrzésen és rövidül a teljes folyamat.

Az utazás kiszámíthatóbb lett, köszönhetően annak, hogy a biztonsági ellenőrzés előtt kijelzőkről tájékozódhatnak az utasok arról, hogy az A vagy a B terminálon számíthatnak rövidebb várakozási időre.

Október óta pedig egy Európában elsők között bevezetett technikai megoldásnak köszönhetően az utasok az elektronikai eszközeiket a kézipoggyászban hagyhatják: azok ellenőrzése, átvilágítása így külön tálcára helyezés nélkül is biztosított. Ezt az eljárást a bevezetést megelőző öt hónapon keresztül tesztelték a szakemberek, és a két új, nyárra elkészülő ellenőrző sorra is érvényes lesz.

A biztonsági ellenőrzés folyamatát a nemzetközi utaselégedettségi felmérés (ASQ) eredményei is visszaigazolják: a legjobbra értékelt szempontok között rendszeresen szerepel a biztonsági ellenőrzés gyorsasága és alapossága, az ellenőrök udvariassága és az utasok biztonságérzete.