Kell mostantól útlevél, ha Londonba utazunk? - Válaszolt a Budapest Airport

Hírek2020. jan. 31.Sz.A.

Az Egyesült Királyság unióból való kilépése január 31-én közép-európai idő szerint éjfélkor lép hatályba. Ettől az időponttól kezdődően Nagy-Britannia már nem lesz az Európai Unió tagállama, unión kívüli országnak tekintendő. Mit jelent mindez az utazáskor?

Január 31-én lép ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból.

Az Egyesült Királyság a nem schengeni térségbe tartozik, ezért az EU-ból való kilépésével nem fog változni az utasokra vonatkozó ellenőrzőszabályzat.

A magyar állampolgárok továbbra is személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel utazhatnak az országba - közölte kérdésünkre a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatósága.

Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló Tanács írásbeli eljárás keretében európai uniós oldalról végérvényesen elfogadta a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről rendelkező megállapodást csütörtökön.

A megállapodás az Egyesült Királyság unióból való kilépésekor, január 31-én közép-európai idő szerint éjfélkor lép hatályba. Ettől az időponttól kezdődően az Egyesült Királyság már nem lesz az Európai Unió tagállama, hanem unión kívüli országnak tekintendő. A megállapodás biztosítja az Egyesült Királyság rendezett kilépését az unióból. 

December 31-ig egy úgynevezett átmeneti időszak lesz érvényben, amikor az Egyesült Királyság továbbra is alkalmazni fogja az uniós jogot,

de már nem rendelkezik képviselettel az uniós intézményekben. Az időszak alatt megállapodásra kell jutni a jövőbeni kapcsolatokat illetően olyan ügyekben, mint a kereskedelem szabályozása. Ez az átmeneti időszak egy alkalommal - egy vagy legfeljebb két évvel - meghosszabbítható, amennyiben erről a két fél július 1. előtt megállapodik.