ITM: kilenc éve töretlenül nőnek a reálkeresetek

Hírek2022. márc. 28.Növekedés.hu

Az ötödével magasabb minimálbér és az ágazati béremelések húzták az átlagkereset 13,7 százalékos januári növekedését. Elsősorban a 25 év alattiak szja-mentessége miatt a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset 14,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Magyarországon rekordokat dönt a foglalkoztatás, és egyre inkább megéri munkát vállalni - szól az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye.

2022 januártól a minimálbér 200 ezer forintra emelkedett, így már magasabb, mint a Gyurcsány-Bajnai kormányok idején az átlagbér volt. A nagyobb fizetések többletköltségeit a munkát terhelő adók 750 milliárd forint összértékű csökkentése ellentételezi a vállalkozások számára. Az újévben jelentősen nő az ápolók, a bölcsödei, szociális és kulturális szférában dolgozók bére, a rendvédelemben és a felsőoktatási intézményekben foglalkoztatottak keresete. A családi adóvisszatérítés és a fiatalok szja-mentessége is több pénzt hagy az embereknél - állapítja meg az ITM közleménye.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatsora szerint a nemzetgazdaságban a havi bruttó átlagkereset januárban elérte a 467 300 forintot.

A versenyszférában a kötelező bérminimumok emelése mellett a fokozott munkaerőpiaci kereslet, az egyre több szektorban tapasztalható munkaerőhiány is élénkítette a bérnövekedést. A legjobban fizető ágazatok közé tartoznak a tudásalapú, jövőorientált területek, az információ és kommunikáció, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte:

A hazai reálkeresetek a vírusválság dacára 109 hónapja megszakítás nélkül emelkednek. Idén januárban a bruttó keresetek több mint 126, a családi kedvezménnyel számolt nettó keresetek pedig közel 139 százalékkal voltak magasabbak, mint 2010 elején. A bérminimumok jelentős megemelésének és a munkaerőpiac feszesedésének eredményeképpen 2022-ben éves szinten is kétszámjegyű béremelkedés várható.