ITM: Nem nyögik többé a pazarló PPP-fejlesztések terheit az egyetemek

Hírek2021. dec. 20.Növekedés.hu

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős segítség a felsőoktatási intézmények gazdálkodásában, hogy mindegyikük mentesül az épületfejlesztéseikhez a baloldali kormányok által 2010 előtt megkötött, hátrányos finanszírozási konstrukciók tetemes adósságterhei alól. Az idén lezáruló folyamat végére mintegy 50 kiváltás történik meg összesen közel 150 milliárd forint értékben.

A kormány következetes egyetemfejlesztési törekvései keretében sokféleképpen támogatja a hazai felsőoktatási intézményeket - fogalmaz az ITM közleménye. Az év végéig újabb közel 50 milliárd forint csökkenti az egyetemek terheit, külső adósságállományát.

A támogatás kilenc intézmény – a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem – gazdálkodását könnyíti meg, teszi kiszámíthatóbbá.

A baloldali kormányok által megkötött, elhibázott és pazarló PPP-szerződések komoly pénzügyi terhet jelentettek az intézmények számára.

A most lezárult folyamat végére közel félszáz konstrukció kiváltása történik meg mintegy 150 milliárd forint értékben.

Adósságaiktól megszabadulva az intézmények több fontos beruházást tudnak elindítani az oktatási színvonal emelése érdekében. A képzések korszerűsítését, versenyképesebbé tételét a kormány az európai élmezőnyébe tartozó felsőoktatási fejlesztési ráfordításokkal támogatja.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára elmondta:

A felsőoktatás szabadságához nélkülözhetetlen, hogy az intézmények minél önállóbban tudjanak gazdálkodni. Az egyetemi modellváltás, a teljesítményalapú finanszírozás bevezetése mellett erre szolgál a megörökölt konstrukciók kiváltása is. Tavaly és idén így több mint 300 ezer négyzetméter nettó alapterületű épület kerül a felsőoktatási intézmények tulajdonába. Az intézkedések éves szinten közel 10 milliárd forint megtakarítást eredményeznek a bérleti és szolgáltatási díjakban.