Izraeli háború: felmorzsolják a Hamászt - sorra ölik meg a katonai vezetőiket

Hírek2023. okt. 25.D.J./MTI

Ez történt az izraeli háború 18-dik napján:

- A légierő az elmúlt nap folyamán több mint négyszáz katonai célpontot támadott meg a Gázai övezetben, köztük a Hamász infrastruktúrájának fontos részeit: gyülekezőhelyeiket Szadajai, Satti, Dzsabaliai, Dardzs Tafah és Ceitoun környékén, egy alagút lejáratát, amely gyors eljutást biztosította a tengerparthoz, valamint több, mecsetekben berendezett parancsnokságot.

A "célzott likvidálásokkal" végeztek a Nuszirat és a Sati zászlóalj parancsnokhelyetteseivel, és az al-Furkan zászlóalj parancsnokhelyettesével.

A vadászrepülőgépek több tucat, rakétakilövésre készülő Hamász-fegyverest támadtak meg - közölte a szóvivő.

- Elfogadhatatlan az Izrael elleni terrortámadás bármi fajta megmagyarázása vagy relativizálása, nincsen és nem is lehet mentség ilyen barbárságra, a zsidó államnak pedig igenis joga van az önvédelemre, de a helyzet eszkalációját meg kell előzni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

- Izrael lemondásra szólította fel António Guterres ENSZ-főtitkárt, miután Guterres azt mondta, hogy a Hamász által október 7-én Izrael ellen elkövetett "megdöbbentő támadások" nem indokolhatják a "palesztin nép kollektív büntetését".

- Azonnal szabadon kell engedni a Hamász palesztin szervezet által túszul ejtett összes embert - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. Azt mondta, a Kremlnek nincsenek adatai a túszul ejtett vagy megölt oroszok számáról. A tel-avivi orosz nagykövetség hétfőn húsz kettős állampolgárságú halottról tudott.

- Elrablásakor botokkal verték, de a fogságban gondoskodtak róla - mesélte keddi sajtótájékoztatóján a hétfő este a Hamász iszlamista terrorszervezet fogságából kiszabadult 85 éves Joheved Lifsic, akit október 7-én a Gázai övezet melletti Nir Óz nevű kibucból hurcoltak el. "Olyan poklon mentem keresztül, melyre nem számítottunk, nem gondoltuk, hogy ilyen helyzetbe kerülünk"- mesélte az idős asszony.

"Tomboltak a kibucunkban. Elraboltak. Motorra ültettek, és a felégetett mezőkön repítettek"- emlékezett az október 7-i "fekete szombatra".

- A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerint az izraeli légicsapások több száz embert öltek meg az elmúlt nap során, főként nőket és gyerekeket. A minisztérium szóvivője, Ashraf al-Qidra azt mondta, hogy 1550 eltűnt személyről kaptak jelentést, köztük 870 gyermekről, és azt sugallta, hogy az eltűntek még mindig az összeomlott épületek romjai alatt lehetnek.

- Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kedd délelőtti izraeli látogatásán megemlékezett az október 7-i palesztin támadásokban meggyilkolt harminc francia állampolgárról, szolidaritásáról biztosította Izraelt, és kijelentette, hogy együtt kell harcolni a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen.

Az X közösségi oldalon azt írta: "minket és Izraelt összeköt a gyász".

- Kína mindent meg fog tenni, hogy hozzájáruljon a palesztin-izraeli megbékéléshez - közölte a kínai külügyminiszter izraeli kollégájával egy telefonbeszélgetés során.

- Éjjeli légicsapásokkal folytatta Izrael a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász szervezet elleni háborút - jelentette be az izraeli katonai szóvivő, akit a helyi média idézett kedd reggel.