Izraeli kormányfő: Készen állunk, jön a következő lépés!

Hírek2023. okt. 14.MTI, Növekedés.hu

Benjamin Netanjahu izraelmi miniszterelnök szerint új szakaszba lép a háború. A következő lépés jön, mindannyian készen állunk - mondta a Dél-Izraelben tartózkodó izraeli katonáknak. Az izraeli hadsereg jelentős szárazföldi katonai beavatkozásra készül Gázában.

Eközben a Gáza északi részéből távozásra felszólított lakosság egy része próbál dél felé menekülni, de a Hamász állítólag eltorlaszolta a dél felé vezető utakat - írja a Guardian.

Egyiptom is lezárta a Rafah városánál lévő határátkelőt, az egyiptomi álláspont szerint a gázaiaknak a saját földjükön kell maradniuk.

A csapdába került gázaiaknak nincs hová menniük, az Orvosok Határok Nélkül szervezet ezért egy hét türelmi időt és több emberséget kért az izraeli kormánytól - tekintettel a Gázában kialakult humanitárius válságra.

Mint írják, 1,1 millió ember nem tud néhány óra alatt elköltözni otthonról, nincs hová menniük, logisztikailag megoldhatatlan a feladat, miközben alapvető egsézségügyi szolgáltatásokhoz, élelemhet, ivóvízhez sem jutnak hozzá.

A délre vezető utak nem biztonságosak, az áram ellátás nem megoldott, és internet szolgáltatás sincs.

A szervezet az övezet északi részén úgynevezett biztonsági zónák kialakítását szorgalmazza.

Eközben az izraeli hírszerzés elismerte, hogy történetek hibák, nem figyelmeztettek a támadásra.

Az Európai Bizottság azonnal megháromszorozza a Gázának nyújtott humanitárius támogatást, több mint 75 millió euróra - jelentette be a brüsszeli testület szombaton.

A közlemény szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton beszélt António Guterres ENSZ-főtitkárral, majd a felhívást követően bejelentette: a brüsszeli testület haladéktalanul 50 millió euróval növeli a Gáza számára előirányzott humanitárius segítségnyújtási keretet.

Ezzel a Gáza számára juttatni tervezett teljes humanitárius támogatási összeg meghaladja a 75 millió eurót - emelték ki a közleményben.

"Folytatni fogjuk szoros együttműködésünket az ENSZ-szel és annak ügynökségeivel annak biztosítására, hogy ez a segély eljusson a rászorulókhoz a Gázai övezetben" - fogalmazott Ursula von der Leyen, majd hozzátette: az uniós bizottság keményen dolgozik, hogy a gázai ártatlan civilek támogatást kapjanak.

Közölte továbbá: a testület támogatja Izrael azon jogát, hogy a nemzetközi humanitárius jog teljes körű tiszteletben tartása mellett megvédje magát a Hamász terroristáival szemben.

Jelentős rendőri készültség mellett ezrek tüntettek szombaton Londonban és több más brit nagyvárosban a palesztinok mellett.A Felvonulás Palesztináért (March for Palestine) címmel meghirdetett londoni demonstráció a Scotland Yard által szigorúan előírt útvonalon haladhatott csak.

A menet résztvevői a Broadcasting House-nál, a BBC közszolgálati médiatársaság székhelyénél gyülekeztek, majd a Regent Street, a Piccadilly és a Trafalgar-tér érintésével megérkeztek a londoni kormányzati főutcához, a Whitehallhoz.

A Scotland Yard szombaton is figyelmeztette a tüntetőket, hogy kizárólag az előre kijelölt útvonalon haladhatnak, és azokat, akik ettől eltérnek, őrizetbe veszik.

A londoni rendőrség arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a demonstráción nem viselhetnek olyan ruhadarabot, amely eltakarja arcukat.

A Broadcasting House bejáratát még a tüntetés kezdete előtt ismeretlen tettesek vörös festékkel leöntötték.

A Whitehallból nyílik a Downing Street, amely a brit miniszterelnökök hivatalának és rezidenciájának nyújt otthont.

A tüntetők itt a brit kormány Izraelt támogató politikája elleni jelszavakat skandáltak és tiltakozó transzparenseket tartottak a magasba, több ezernyi palesztin zászlóval együtt.

A tüntetésen az előzetes hatósági figyelmeztetések ellenére többször is hallható volt a "From the river to the sea, Palestine will be free" (A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz) jelmondat, amely arra utal, hogy az e szöveget skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kell létrehozni.