Jó hírek az MNB-től: pozitív egyenleget mutatott a fizetési mérleg

Hírek2023. máj. 16.MTI

Márciusban az előző havinál 606 millió euróval kedvezőbb egyenleggel, 446 millió euró aktívummal zárt a folyó fizetési mérleg. A fordulatban szerepe volt az árumérleg 414 millió eurós javulásának, amely az exportbevételek 1,250 milliárd és az importkifizetések 836 millió eurós emelkedésével 231 millió euró aktívumba fordult a februári 183 millió deficittel szemben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett legfrissebb előzetes adataiból.

A reálgazdasági folyamatok másik összetevője, a szolgáltatások külkereskedelmének egyenlege a fordulat szempontjából semleges maradt, 738 millió euró többlettel zárt, ami alig különbözött a februári 743 millió eurótól.

A jövedelmek csökkenő nettó kiáramlása segítette a folyó mérleg egyenlegében bekövetkezett fordulatot: az elsődleges jövedelmek kivonása 138 millió euróval 371 millió euróra, a másodlagos jövedelmek nettó kiáramlása 60 millió euróval 152 millió euróra csökkent.

A tőkemérleg többlete a februári 168 millió euróról 115 millió euróra csökkent, a zsugorodás fele, 26 millió euró az Európai Unióból érkezett tőkeátutalások csökkenésével magyarázható, amely így 112 millió euróra rúgott márciusban.

Az ország külső pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzőjeként a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegeként számolt úgynevezett finanszírozási képesség a külfölddel szemben a februári alig 8 millió euróval szemben márciusban 561 millió eurót tett ki.