Jó hírek Nagy-Britanniából

Hírek2023. márc. 15.MTI - Kertész Róbert - London

Jelentősen javította a gazdaság teljesítményére szóló előrejelzését szerdán a brit kormány.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter, aki az áprilisban kezdődő következő pénzügyi év költségvetési tervezetét ismertette a londoni alsóházban, közölte: a brit gazdaság a korábbi várakozásokkal ellentétben elkerüli az idén a technikai recessziót, azzal együtt is, hogy egész éves átlagban a brit hazai össztermék (GDP) sekély ívű visszaesése várható.

Hunt elmondta: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) felülvizsgált modellszámításai azt valószínűsítik, hogy a GDP-érték az idén 0,2 százalékkal csökken éves összevetésben.

Ez jelentősen javított prognózis, hiszen az OBR ősszel kiadott előző becslésében 2023-ra még 1,4 százalékos gazdasági visszaesés szerepelt.

A pénzügyminiszter szerdai alsóházi előterjesztése után az OBR részletes lebontásban is közzétette új előrejelzését. Ebben az szerepel, hogy 2023 első negyedévében a brit hazai össztermék 0,4 százalékkal visszaesik ugyan a tavalyi utolsó negyedévhez képest, de az idei második negyedévben várhatóan stagnál - vagyis nem növekszik, de nem is csökken -, és az év második felében növekedésnek indul.

Mindez együtt eredményezi a korábban vártnál jóval sekélyebb ívű, 0,2 százalékos egész évi idei GDP-csökkenést.

Az OBR által 2023 egészére várt visszaesés nincs ellentmondásban Jeremy Hunt pénzügyminiszter kijelentésével, amely szerint a brit gazdaság az idén elkerüli a recessziót, az általánosan elfogadott technikai meghatározás alapján ugyanis

egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha a GDP-érték két egymást követő negyedévben visszaesik.

E definíció alapján a brit gazdaság szűken ugyan, de valóban elkerüli a recessziót, ha az OBR előrejelzése beválik, hiszen az elemzőcég nem jósolja szerdai prognózisában, hogy az idén bármelyik két egymás utáni negyedévben csökkenne a brit hazai össztermék.

Ugyanígy - és ugyanilyen szűken - kerülte el a technikai recessziót Nagy-Britannia tavaly is: 2022 harmadik negyedévében a brit GDP-érték 0,3 százalékkal csökkent, a negyedik negyedévben ugyanakkor stagnált.

A vártnál erőteljesebb brit növekedési lendületet a legutóbbi vállalati aktivitási adatok is jelezték.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) februárban meredek ívben 53,1-re emelkedett a januárban kimutatott 48,5-ről.

Az 50-et meghaladó BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis az 53,1-es februári kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének jelentős ütemű fellendülésére vall.

A februári kompozit BMI-indexen belül a brit gazdaság teljesítményének 80 százalékát adó szolgáltatási szektor nyújtotta a fő felhajtóerőt: az ágazat aktivitási mérőszáma a januári 48,7-ről 53,5-re emelkedett a múlt hónapban.

Az OBR szerdai prognózisa szerint a belátható előrejelzési távlatban már egész éves növekedések várhatók a brit gazdaságban: a cég 2024-re 1,8 százalékos, 2025-re 2,5 százalékos, 2026-ra 2,1 százalékos, 2027-re 1,9 GDP-bővülést valószínűsít.

Az új előrejelzésben szerepel az is, hogy az infláció - amely négy évtizede először tíz százalék felett jár - az idén a jelenlegi ütem harmadára lassul: az OBR várakozása szerint a tizenkét havi brit infláció 2023 végén 2,9 százalék lesz.