Kissé optimistábbak a cégvezetők a brit gazdasággal kapcsolatban

Hírek2023. márc. 3.MTI, Kertész Róbert, London

Meredek ütemben emelkedtek és tavaly nyár óta először jeleznek élénkülést a brit gazdaság pénteken közzétett friss aktivitási mérőszámai.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) februárban 53,1-re emelkedett a januárban kimutatott 48,5-ről.

A múlt havi végleges adat valamivel jobb a részleges gyorsfelmérésből előzetesen számított értéknél is, amely 53,0 volt.

A piaci előrejelzések átlaga 49,0-es kompozit BMI-mutatót valószínűsített februárra.

Az S&P Global a végleges februári BMI-becsléshez fűzött helyzetértékelésében kiemelte: az új kompozit aktivitási index tavaly június óta nem jelzett olyan erőteljes kibocsátási növekményt a brit gazdaság magánszektorában, mint most.

Az 50-et meghaladó BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis az 53,1-es februári kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének jelentős ütemű fellendülésére vall.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor mutatta a februári kompozit BMI-indexen belül a nagyobb lendületet: az ágazat aktivitási mérőszáma a januári 48,7-ről 53,5-re nőtt. Ez is számottevően jobb adat az előzetes becslésnél, amely 53,3 volt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben stagnált - vagyis nem nőtt, de nem is csökkent - a brit hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévhez képest.

A tavalyi harmadik negyedévben a brit gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent, de az általánosan elfogadott technikai meghatározás alapján recesszió akkor alakul ki, ha a GDP-érték két egymást követő negyedévben visszaesik.

Londoni elemzőműhelyek azonban változatlanul azzal számolnak, hogy a brit gazdaság nem kerüli el a recessziót.

Az EY globális pénzügyi tanácsadócég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének felülvizsgált téli prognózisa azt valószínűsíti, hogy Nagy-Britanniában - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban - 2023 egészében 0,7 százalékkal csökken a hazai össztermék.

Az EY is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az idei év második felétől már növekedésre számít a brit gazdaságban.