Jobb a helyzet az euróövezetben

Hírek2023. feb. 14.MTI

Kissé emelkedett a bruttó hazai termék a negyedik negyedévben az euróövezetben az előző negyedévhez mérve - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden, előzetes adatok alapján.

Az Eurostat második becslése szerint az első becsléssel összhangban a tavalyi negyedik negyedévben szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az euróövezetben, és nem változott az Európai Unióban. A harmadik negyedévben 0,3 százalékos volt a növekedés negyedéves összevetésben mindkét régióban.

Az egy évvel korábbival összevetve szezonális kiigazítással az euróövezetben 1,9 százalékkal, az EU-ban 1,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. A harmadik negyedévben az euróövezeti éves növekedés 2,3 százalékos, az uniós pedig 2,5 százalékos volt.

A negyedik negyedévi előzetes adatokkal számolva naptári és kiigazítással a tavalyi éves GDP-növekedés az euróövezetben 3,5 százalékos, az EU-ban 3,6 százalékos volt.

A negyedik negyedévben a legnagyobb, 3,5 százalékos negyedéves GDP-növekedést Írországban regisztrálták. Lettországban 0,3 százalékos, Spanyolországban és Portugáliában 0,2 százalékos volt a GDP-növekedés a negyedik negyedévben az előző negyedévihez képest. A legnagyobb mértékű, 1,7 százalékos negyedéves csökkenést Litvániában mérték, Ausztriában 0,7 százalékos, Svédországban pedig 0,6 százalékos esést regisztráltak.

A tavalyi negyedik negyedévben a GDP minden uniós tagállamban nőtt éves összehasonlításban Svédország és Litvánia kivételével, ahol 0,6 százalékkal, illetve 0,4 százalékkal csökkent.