Miért érdemes együttműködni, ha bekopogtat a GVH?

Hírek2023. feb. 14.Növekedés.hu

Mi volt az, amin még a versenyhatóság szakemberei is meghökkentek? A válaszokért érdemes meghallgatni a Gazdasági Versenyhivatal podcast-sorozatának legfrissebb adását.

A nemzeti versenyhatóság év elején indult podcast-sorozatának legfrissebb epizódja az előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatások, hétköznapi nevén a rajtaütések gyakorlatát mutatja be.

A rajtaütés a titkos versenykorlátozások, vagyis a kartellek feltárásához szükséges versenyhatósági eszköztár egyik legfontosabb eleme, de a gyorsított ágazati vizsgálatok során is komoly szerepet kap – így jelenleg nagyban segíti az élelmiszer-inflációval szembeni versenyhivatali fellépést is.

A GVH-podcast legújabb részében kiderül, milyen célból üt rajta a versenyhatóság egy vállalkozáson, hogyan mérsékelheti a cégek önkéntes együttműködése a jogsértésük következményeit és mi történik, ha valaki hátráltatni próbálja a kutatást.

A beszélgetés során szóba kerülnek a rajtaütések – időnként mulatságos – tapasztalatai is olyan esetekről, amikor az érintett cégek a lehető legkreatívabb módokon próbálták meg eltüntetni a bizonyítékokat a versenyhatóság szakemberei elől; a határidőnapló egyes oldalainak kitépésétől a céges számítógépek hirtelen ötlettől vezérelt, azonnali leselejtezéséig.

A podcastot itt hallgathatja meg.