Jöhet a hideg tél, zuhan a gázár

Hírek2023. nov. 29.F. T.

Nagyot esett a hollandiai gáztőzsdén meghatározó európai gázár, annak ellenére, hogy a kontinensen megérkezett a tél. Úgy tűnik, az energiaválság végleg a múlté.

A decemberi lejáratú gáz ára legalacsonyabb értékére, megawattóránként 40 euróra csökkent, miközben a következő hónapokban leszállítandó gáz is csak 41 euró. Ez arra utal, hogy a téli kínálat bőséges, idén már lényegében semmilyen hatása nincs a tavalyi válságnak, melynek során a kontinens nagy része gyors ütemben állt át az orosz gázról más kontinensekről érkező cseppfolyósított (LNG) gázra.

Az ár tavaly augusztus végén, a válság tetőpontján több mint 300 euró volt, onnan azonban gyorsan csökkent, és tavaszra az akkori szállítású kontraktusok volt, hogy 25 euró alatt is gazdát cseréltek. A nyár folyamán újra emelkedett az ár, de 50-55 eurónál nem került magasabbra. Elképzelhető, hogy a második, orosz gáz nélküli téltől félt a piac, most azonban itt a tél, viszont gáz van bőven, így logikus, hogy ha sokan előre vásároltak a félelmek miatt, akkor most kevesebb vevő maradt, és esik az ár.

A jelenlegi ár köbméterben számolva nagyjából 170-180 forintnak felel meg. Ehhez nagyjából 300 forintos fogyasztói ár tartozik (rákerül a kiskereskedelmi árrés, tárolás, szállítás, áfa), így

az átlagfogyasztás alatti lakossági ár ennek harmada, az átlagfogyasztás fölött viszont a piaci ár két és félszeresét kell fizetni.