A gázárakkal most mi lesz? Az ellátás veszélyben van? Meddig függünk még az orosz gáztól? - A szakértő válaszol

Interjú2023. aug. 14.Devecsai János

Orosz gáz nélkül még nem tud teljesen meglenni Európa: a kiváltásához még kell úgy két-három év - mondta el a növekedés.hu-nak Pletser Tamás, az Erste csoport regionális olaj– és gázipari elemzője.

Tavaly nyár végén, ahogy zajlott a földgáztárolók feltöltése az EU-s gázárak is megugrottak. Most lehet ilyesmire számítani?

A tavalyi év teljesen más volt, mint az idei. 2022-ben mélyebb pontról kellett indulni, mivel márciusban 20-25 százalékos volt a töltöttség az európai gáztárolókban,

most viszont 45-50 százalékról indultunk.

A töltöttségi mutatók kifejezetten jól alakulnak: jelenleg olyan 88 százalék körül állnak Európában. Olyan hírek is voltak, hogy egyes szereplők akár az ukrán tárolókat is kibérlik és azokat is feltöltik a téli időszakra, hogy legyen bőven ellátás.

Vagyis a november elsejei 90 százalékos célkitűzés bőven meglesz. Tulajdonképpen tele vagyunk gázzal.

Nyilván azután, hogy megérkezik a hideg és megnő a kereslet, a gázárak magasabbak lesznek. Az sejthető, hogy az árak gyorsan és könnyen fognak változni.

Milyen tényezők mozgatják majd az árakat?

Sok múlik a téli időjáráson, hisz ez nyilván meghatározza a keresletet. Emellett fontos kérdés, hogy lesz-e Európában növekedés az ipari gáz-felhasználásban, hogy az LNG ellátás zökkenőmentes lesz-e és hogy a vezetékes orosz földgázt folyamatosan kapja-e majd a kontinens.

Orosz gáz nélkül még nem tud teljesen meglenni Európa: a kiváltásához még kell úgy két-három év.

Mekkora az esély rá hogy az oroszok a tél előtt elzárják a csapokat?

Erre most viszonylag kicsi az esély. A jelek szerint az oroszok szeretnének földgázt szállítani. Ennek kapcsán egyébként sok félreértés van a fejekben. Csak hogy tisztázzuk: Európában nincs semmiféle szankció az orosz gázra. Szabadon szállíthatnak vezetések és cseppfolyós földgázt is. A cseppfolyósból tavaly rekordmennyiségben szállítottak Európába.

A vezetékesből nem, mert gyakorlatilag ők maguk szankcionálták az exportot, illetve megakasztotta a kivitelt, hogy terrortámadás érte az Északi Áramlatot.

Viszont az orosz politika most január-február táján megváltozott. Tavaly még meg akarták „fagyasztani” Európát, ezért többször előfordult, hogy részlegesen leállították a gázexportot az Unió felé. Most viszont úgy tűnik kell a bevétel a drága háborúhoz, ezért folyamatosan jön a gáz.

Milyen állapotban van az orosz gázpiac?

Az export komoly visszaesést szenvedett el, emiatt rengeteg fölösleges kapacitásuk van. Gondot jelent, hogy a nagy mezőik nincsenek összekötve a kínai infrastruktúrával, Európa pedig már nem bízik meg bennük. Viszont míg az olajkitermelésnél a jövőben komoly technológiai problémák léphetnek fel a szankciók miatt, addig a földgáznál ilyen gondjaik nincsenek.

Szerencséjük, hogy sok földgázmezőjük van és a kitermelés viszonylag egyszerű.

Hogy áll a magyar gázpiac?

A magyart nem lehet teljesen külön kezelni az európaitól. Mi az európai gázpiac része vagyunk. Ha a régiónkat nézzük akkor megállapítható, hogy az orosz gáz lehet hogy a jövőben még a mostaninál is nagyobb volumenben fog érkezni hozzánk, mivel a Török Áramlatnak a kihasználtsága még nem teljes.

Emellett nálunk is hasonló folyamatok indultak meg, mint Nyugat-Európában: vagyis csökkent a kereslet, tavaly mindenki takarékoskodott, az ipari felhasználás pedig emiatt is visszaesett.

Magyarországon az éves gázfelhasználás 11 milliárd köbméterről 9,2 milliárdra esett vissza.

A tél miatt tehát nem kell aggódnunk?

Valószínűleg nem lesz különösebb probléma a téli ellátással. Ha az összes faktor elkezd hirtelen negatív irányba menni, a lakossági ellátással valószínűleg akkor sem lesz gond. Ha minden rosszra fordul akkor is maximum az ipari felhasználókat kell majd korlátozni, de jelenleg erre is roppant kicsi esély mutatkozik.