Jól jöttek a korlátozások idején az OTP Bank segítségével felújított kertek

Hírek2021. jan. 6.Növekedés.hu

A koronavírus járvány miatti bezártságon is tudott segíteni az OTP Business Társasházi Pályázata: több lakóközösség is a kertek, udvarok felújítására pályázott, nem tudván még, milyen nagy hasznát veszik ezeknek a tereknek a kijárási korlátozások idején. A hitelintézet idén ismét kiírta a társasházakat vissza nem térítendő támogatással segítő pályázatát.

Felértékelődtek a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások idején a társasházak kertjei és udvarai
Sok családnak és idős embernek szinte az jelentette az egyedüli lehetőséget a kimozdulásra a rendkívüli intézkedések idején, hogy házuk osztatlan közös tulajdonú terein, a szabad levegőn lehetett beszélgetni, vagy akár napozni, mozogni. Az OTP Business Társasházi Pályázatának idei nyertesei nem is gondolták még pályázatuk benyújtásakor, hogy az elnyert támogatással a világjárvány okozta kényszerű bezártság időszakát is megkönnyíthetik - olvasható az OTP Bank közleményében.
Az egyik Margit körúti ház lakói például csak a környék zaja és rossz levegője elől terveztek maguknak "menedéket" amihez a banki pályázat segítségével újították fel az addig is csendes, de elhanyagolt udvarukat. A 300 négyzetméteres területet – rajta egy lerobbant kazánház épületét is – megújítva, a lakóközösség többfunkciós közösségi teret hozott létre, egy kerti sétánnyal, terasszal, padokkal és új növényekkel.
"A Margit körútról mindenkinek a 4-6-os villamos, a zaj, és a rossz levegő juthat eszébe, sokan talán a gondolattól is irtóznak, hogy itt keressenek otthont, nem gondolván, hogy ebben a betondzsungelben olyan oázis rejtőzik, mint ami a társasházunk udvarán van. A lépcsőházon át egy zárt, zöld lugasban találjuk magunkat. Friss levegő, árnyas fák és borostyán gyönyörködteti az udvarra nézők szemét, de ami a legmeglepőbb, hogy csend van, számunkra ez a béke szigete. A jövőben szeretnénk közösségi célokra is használni ezt a fantasztikus hangulatú udvart" – mondta Schreil-Ujlaki András, a társasház közös képviselője.
Az újlipótvárosi Thurzó utcában szintén az egykori belső kert újrateremtése volt a cél, amelyhez az eredeti, Bauhaus stílusú kialakításra még emlékező, idősebb lakók segítségét is igénybe vette a társasházi közösség. A pihenő és szabadidős funkciók kialakítása mellett a gyermekek környezeti nevelésére és a fenntarthatóságra is hangsúlyt fektettek, így akadálymentesített kerti lépcső és komposztáló is került a kertbe. Egy harmadik nyertes, a zuglói Vezér úton található, több épületet is kezelő lakásszövetkezet a házakhoz tartozó, több mint 1,5 hektáros park megújításával pályázott, így felújíthatta játszóterét, virágládákkal szépíthette a területet, szintén építhetett komposztálót, és egy kerékpártárolót is kialakíttatott.
Dancsné Engler Bernadett, az OTP Business főosztályvezetője szerint a járványhelyzet is rámutatott, hogy a társasházak infrastrukturális fejlesztése olyan befektetés, amely a lakóközösségek számára sokszorosan megtérül.
"A pályázat több mint tíz éves történetében nem volt még példa arra, hogy nyerteseink ennyire aktuális, a mindennapjaikat ilyen közvetlenül érintő területeken tudjanak a pályázati támogatásokból fejleszteni. Megtisztelő, hogy pályázatunkkal, ha kis mértékben is, de könnyíthettünk a nyertes közösségek nehézségein ebben a bizonytalanságokkal teli évben"– tette hozzá a főosztályvezető.
Az OTP Business hamarosan ismét kiírja Társasházi Pályázatát, amelynek keretében idén újra 20 lakóközösség juthat, összesen 15 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz.