Visszavonulása óta kapkodnak Sebastian Kurz után 

Hírek2022. jan. 11.Scheffer Joakim

A politikától visszavonult kancellár pár hét különbséggel a második magas szintű pozíciót töltheti be. Előbb a Thiel Capital pénzügyi tanácsadó vállalatnál, most egy, a toleranciáért harcoló civilszervezetnél talált állást a fiatal ex-politikus.

Lemondása után alig pár hónappal Sebastian Kurz, a volt osztrák kancellár újabb pozícióval bővíti portfólióját:

a szilícium-völgyi Thiel Capital vállalatnál betöltött állása mellett Sebastian Kurz a tolerancia és megbékélés Európai Tanácsa brüsszeli civilszervezet társelnöki szerepkörében fog tevékenykedni.

A politikai pályát tavaly decemberben elhagyó Kurz Tony Blair volt brit miniszterelnökkel közösen fogja irányítani a szervezet munkáját a továbbiakban, amely többek között a rasszizmus, antiszemitizmus és idegengyűlölet ellen harcol.

A nemzetközi sajtó tavaly év végén számolt be arról, hogy a volt kancellár az amerikai Thiel Capital pénzügyi tanácsadó cégnél kezdi meg új, politikamentes életét, mint globális stratégiai menedzser.

A vállalat Peter Thiel tulajdona, aki egy frankfurti születésű, azonban a németen felül amerikai és új-zélandi állampolgársággal is rendelkező üzletember. Thiel társalapítója volt a PayPal online fizetési rendszernek, emellett a kétezres évek elején a Facebook első befektetői közé tartozott.

Ami azonban ennél is érdekesebbé teszi Kurz döntését, az üzletember politikai elkötelezettsége. Peter Thiel a Republikánus Párt libertárius csoportjának egyik fő támogatója, ez az irányzat az egyéni szabadságot az állam fölé helyezi, többek között a kábítószerek legalizálása és a melegházasság mellett is kiáll.

A szabadelvű üzletember több republikánus képviselő kampányának finanszírozása mellett, 2016-ban Donald Trump népszerűségének növelésébe is dollármilliókat fektetett. 

Mivel a bejelentés még nagyon friss, így a brüsszeli civilszervezetnél betöltött pozíciójáért járó díjazásra nem derült fény, azonban azt már lehet tudni, hogy a Thiel Capital-nál mennyit fog keresni a volt kancellár.

Ebből kiderül, hogy talán nem is volt rossz döntés a pályaváltás: a tanácsadó cégnél 500 ezer eurót tehet zsebre évente szemben a 316 ezres kancellári fizetéssel.

Mindent összevetve úgy tűnik Kurz élvezi a politikamentes életet: novemberben megszületett első gyermeke, Konstantin, valamint idén feleségül veheti barátnőjét és gyermeke anyját, Susanna Thiert. A még mindig csak 35 éves Kurz álláspontja, miszerint soha nem tér vissza a politikába egyelőre nem változott meg, azonban a tolerancia és megbékélés Európai Tanácsánál betöltött pozíció már-már arra engedhet következtetni,

hogy mégsem szeretné annyira távol tartani magát az európai közügyektől.

Sebastian Kurz októberben mondott le a kancellári tisztségről, miután több botrány is kirobbant személyével és bizalmi körével kapcsolatban. Rövid, de annál intenzívebb politikai karrierjéről itt írtunk bővebben.