Ki adományozta a legtöbbet a koronavírus elleni harcra?

Hírek2020. máj. 16.Növekedés.hu

A Twitter vezérigazgatója vagyona egynegyedét kínálta fel, ezzel övé a legnagyobb privát adomány. A legtöbbet adományozók listáján a világ leggazdagabb embere és több tech-vállalat vezére is feltűnik, akik szintén hatalmas pénzeket ajánlottak fel a koronavírus elleni küzdelemre.

A Forbes összesen 77 milliárdost listázott, akik hatalmas összegekkel segítették a koronavírus elleni küzdelmet.

A legnagyobb privát adomány a Twitter és a Square vezérigazgatójától, Jack Dorsey-től származik. 1 milliárd dollárt (körülbelül 320 milliárd forintot) ajánlott fel, vagyonának egynegyedét.

Ha a járványt sikerül leküzdeni, a megmaradó összeget a női egészségügyre, oktatásra költik, illetve az univerzális alapjövedelem témáját kutatják majd belőle.

A Microsoft alapítója és felesége nevéhez a második legmagasabb adomány fűződik. A Bill és Melinda Gates Alapítvány összesen 255 millió dollárt adományozott a világjárvány elleni küzdelemre.

Az összeget többek között a vírus elleni oltóanyag és gyógyszerek kutatására, továbbá a járvánnyal küszködő dél-ázsiai és afrikai országok megsegítésére fordítják.

Több közismert filantróp is adományozott, például Jeff Skoll, aki korábban az eBay-nél volt főnök. Ő és az Amazon-vezér Jeff Bezos is 100 millió dollárt ajánlott fel. Bár a legnagyobb adományokat rangsoroló listán az amerikai milliárdosok dominálnak, a harmadik helyen feltűnik az indiai Azim Premji a világ egyik legnagyobb IT-cégének, a Wipro-nak vezetője és Andrew Forrest ausztrál üzletember is, akinek nevéhez a Fortescue Metals vasérc-gyártó vállalat fűződik. Mindketten ismertek a jótékonysági tevékenységükről is.

Jack Dorsey
(Twitter/Square)

1 milliárd dollár

Bill és Melinda Gates
(Bill és Melinda Gates Alapítvány)

255 millió dollár

Azim Premji
(Wipro)

132 millió dollár

Soros György
(Soros Fund Management)

130 millió dollár

Andew Forrest
(Fortescue Metals)

100 millió dollár

Jeff Skoll
(Skoll Foundation)

100 millió dollár

Jeff Bezos
(Amazon)

100 millió dollár

Michael Dell
(Dell)

100 millió dollár

Michael Bloomberg
(Bloomberg L.P.)

74,5 millió dollár

Lynn és Stacy Schustermann
(Samson Energy)

70 millió dollár