Turisztikai Szövetség: 2022 lehet újra jó év a hazai turizmusban

Interjú2020. máj. 16.H.A.

A vírushelyzet dönti el majd, hogy mikortól lehet komoly biztonsággal külföldre is menni, így a belföld a közeli időszakban fel fog értékelődni, ez nem vitás - mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Hülvely István, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) kuratóriumi tagja, akit a COVID 19-os válságkezelés ágazati koordinátornak kértek fel .

Az MTSZA kuratóriuma Önt kérte fel a Covid-19 járvánnyal és válsággal kapcsolatos turisztikai ágazatot érintő szakmai kérdések koordinálására. Mi a pontos feladata?

Az én feladatom az, hogy a turizmus számtalan szakmai szervezetének észrevételét, javaslatát, helyzetfelmérését megismerjem, azokat lehetőség szerint értelmezhető és feldolgozható formában összesítsem, és bemutathatóvá tegyem, ami segítheti a döntéshozókat éppen úgy, mint magát a szakmát.

Természetesen ezen folyamat közben elkerülhetetlen a szűrés, esetleg további ötletek, javaslatok merülhetnek fel. A lényeg azonban az, hogy a sok szervezet külön-külön sokkal kaotikusabban tudja látni és láttatni saját helyzetét, mint egyben közösen.

A napokban megjelent a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-19 kézikönyve, ami segítene az újranyitáshoz kapcsolódóan, alapul véve az üzemeltetés során fontosnak tartott szempontokat. Régi szállodai szakember lévén, szakmailag elegendő útmutatásnak találja-e a vendéglátósok, szolgáltatók részére?

Igen, láttam a kézikönyvet előtte, volt módom véleményezni.

Szerintem egy nagyon jól összerakott és sok mindenre kiterjedő kézikönyv, amely teljesen emészthető formátumú, amely legalább annyira fontos.

A kézikönyvben szereplő előírások kisebb részben kötelezőek, többségükben ajánlás. Rendkívül gyorsan változnak jelenleg a szabályok egy olyan szituációban, amelyet egyébként sem tapasztalhattunk meg eddig, szerintem ennek a környezetnek tökéletesen megfelel a kézikönyv, természetesen a folyamatos frissítése fontos lesz.

A kormány május elejétől először vidéken lazított a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan meghozott előírásokon. Mennyire látja bíztatóan a nyárra vonatkozó optimista vélekedéseket a belföldi turizmus élénkülésben?

Mint előbb is említettem egy eddig ismeretlen helyzetben vagyunk, nehéz jóslásokba bocsátkozni, szerintem ma a legfontosabb, hogy mindenki a jövőre készüljön, az ágazatban rengeteg fejlődés volt az elmúlt években, amely komoly technológiai, szolgáltatásbéli, színvonalbeli változtatási igényeket vet fel a kereslet és a gazdaságosság oldaláról. A túlfűtött turizmus éveiben nem volt sokszor mód ezek adaptálására, több dolog újra gondolására, amelyeket most egy gyakorlatilag lenullázott állapotban az indulásra készülve már nem lehet figyelmen kívül hagyni. A vírussal kapcsolatban is jelentős alkalmazkodásra van szükség számtalan területen.

Egy biztos, a turizmus nem ott fog folytatódni, ahol leállt, és nem is azon az úton kell továbbmenni, amin akkor száguldott.

Kellenek a módosítások, hogy pár éven belül – ahogy eddig mindig is volt egy válság után – a turizmus a korábbinál magasabb forgalmi és szolgáltatási szinten működjön tovább. Ma még az indulás a legfontosabb, és menet közben, ahogy halad előre a folyamat, lesznek újra fontosak a számok. Nyarat illetően is azt tartom fontosnak, hogy el kell indulni. Ez meg fog történni.

Mekkora lehet az ágazat vesztesége? A kormány augusztus 15-ig tiltja akár a kisebb céges rendezvényeket is (500 fő alattiakat is), lemondták az összes nyári fesztivált, egyelőre csak a kültéri kávézók, teraszok, cukrászdák nyithatnak ki. Mikorra prognosztizálható, hogy a szakma visszatérhet a normál kerékvágásba?

A fentiekben leírtam, hogy jóslásokkal a mai helyzetben felelőtlenség foglalkozni és a szakmának ez jelen pillanatban nem is feladata. Annyit megkockáztatok az érdeklődés kedvéért, hogy szerintem

2022. már lehet egy jó év,

de újra kiemelem, hogy ma nem ezen prognózisoknak van itt az ideje, azon kell dolgozni, hogy modern, a következő 5-10 év igényeinek megfelelő szolgáltatási struktúrával, színvonal mellett erősödjön meg újra a magyar turizmus.

Jónéhány ország pár lépéssel előttünk jár a járványügyi korlátozások enyhítésében. Ön is óvatosságra intené a magyar lakosságot a külföldi utazásokkal kapcsolatosan és inkább a belföldi utazások felé terelné az utazni vágyókat?

Természetes, hogy a belföldi turizmus merül fel elsőkörben minden országban. Ezt a hatósági intézkedések is megszabják gyakorlatilag. A vírushelyzet dönti el majd, hogy mikortól lehet komoly biztonsággal külföldre is menni.

A belföld a közeli időszakban fel fog értékelődni, ez nem vitás.

Ön szerint a hétköznapi élet mikor térhet vissza a normál kerékvágásba? Mennyire mélynek látja a gazdasági visszaesést?

Erre tényleg azt lehet mondani, hogy meglátjuk, bízzunk abban, hogy lesz mihamarabb általánosan használható vakcina, vagy komoly hatásfokú gyógymód. Ezek hiányában nehéz elképzelni, hogy időről időre nem okoz majd komolyabb gondot a vírus. A gazdasági visszaesést nem becsülném meg, nagyok sok az ismeretlen. Ma mindenkinek a saját feladatára kell koncentrálnia, a turizmusnak az újra nyitásra. Hónapról hónapra többet fogunk látni.

Vajon hány szálloda élt a kormány bérkiegészítésével? Elegendő segítség ez? 

Az ágazat nem csak szállodákból áll, rengeteg kkv van a szektorban. A vendéglátás, szállásadás, fürdők, utazási irodák, és rengetek kiegészítő, de fontos turisztikai vállalkozás került nehéz helyzetbe.

A kormány és az MNB által meghirdetett kedvezményeket egyre többen veszik igénybe, pontos számunk még nincs, de folynak a felmérések, hogy végül ezeket hány vállalkozás, mekkora létszámot érintően fogja igénybe venni.

Ahogy halad előre az idő a különböző intézkedéseket folyamatosan újra és újra lehet és kell gondolni. Egy szabályzási rendszer soha nem lehet tökéletes, ezért mindig lehet javítani, amiben a közreműködés, a részvétel, a folyamat segítése az én dolgom.

Mennyire okoz megélhetési gondot az ágazatban dolgozóknak a kiesés?

Természetesen egyre nagyobb lehet a gond. Rengeteg embert épített le a szakma, hiszen a többség a teljes leállást nem tudta finanszírozni. Tisztelet azoknak a vállalkozásoknak, ahol igyekeztek minél több munkavállalót megtartani és havi rendszeres juttatással a helyzetüket segíteni. Kormányzati segítség nélkül ez sem ment volna. Szerencsére vannak sokan, akik gondoskodnak a munkavállalókról.

Mennyire jellemző az összefogás az ágazatban most a bajban? 

Volt egy kis káosz az elején, de már úgy látom, hogy példamutató. Erre még szükség lesz az előttünk álló hosszú hónapokban is.

A szállodások átlagosan hány hónapig tudják finanszírozni a bezárásokat? Vagyis mekkora a likviditásuk?

Ez nagyon változó. Nemcsak a nagyság, de lelki alkat és a korábbi felelős, vagy nem felelős gazdálkodási döntések is megszabják. Nem lehet átlagot mondani, természetesen egy tőkeigényes iparágban az adósságszolgálati moratórium sokat segít.

Más-e a vidéki és a budapesti szállodák helyzete? Egyformán sújtja őket a járvány miatti kiesés? Melyik állhat előbb talpra?

Jelenleg gyakorlatilag minden zárva egy-egy kivételtől eltekintve. A helyzet mindenhol súlyos. A szolgáltatások sokszínűsége és száma miatt a vidéki szállodáknál a munkaerő problémák jelentősebbek, mint a sokkal kevesebb munkaerőt igénylő városi szállodáknál. Korábbiakban már elmondottaknak megfelelően viszont az újra indulásnál most egyértelműen kedvezőbb helyzetben lesznek a belföldi vendégkörrel működő szállodák.

Ha ön még szállodaigazgató lenne, kinyitná már a szállodákat?

Azt gondolom, hogy lassan egyes szállodákat érdemes lehet nyitni, és idővel egyre többet.

Reméljük jelentősen negatív fordulat már nem jön a vírushelyzetet illetően. Tehát egy szállodát illetően természetesen sok összetevőtől függ, hogy mikor érdemes kinyitni, szállodaláncok esetében mindenképpen igyekeznék kiválasztani olyan szállodát, szállodákat, amelyeket a legnagyobb eséllyel lehet gazdaságosan megnyitni, a többit pedig folyamatosan, ahogy javul a helyzet. Lassan nyitnak is majd a szállodák.