Kiábrándító ipari adat érkezett, de a kiskereskedelem talán kezd magára találni

Hírek2024. feb. 6.Növekedés.hu

A mérsékeltebb belső és külső konjunktúra látszott a tavalyi ipari adatkon is: éves szinten 5,5 százalékkal csökkent a termelés. Decemberben 8,7 százalékos volt a visszaesés,míg 0,3 százalékos volt a csökkenés novemberhez képest - írja a KSH. A decemberi kiskereskedelmi forgalom vegyes képet mutatott, de éves szinten 7,9 százalékkal esett vissza.

2023 decemberében az ipari termelés volumene 13,7, munkanaphatástól megtisztítva 8,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2022 decemberében.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 novemberéhez mérten 0,3%-kal mérséklődött.

2023-ban az ipari termelés volumene 5,5%-kal kisebb volt, mint 2022-ben.

  • decemberben a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Mindössze három alágban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban.
  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,3%-kal csökkent.

Decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,0, naptárhatástól megtisztítva 0,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,8%-kal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,0%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,4%-kal bővült az előző hónaphoz viszonyítva. 2023-ban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,9%-kal kisebb volt az előző évinél.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,3%-kal nagyobb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4%-kal emelkedett, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,5%-kal csökkent.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 3,0%-kal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,5%-kal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 4,7, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 6,0, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,9, a használtcikk-üzletekben 15%-kal kisebb lett.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,2%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,7%-kal csökkent.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene – az üzemanyagár-sapka bázishatásának megszűnése miatt – 3,8%-kal nőtt az előző év azonos havihoz képest.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,2%-kal nőttek.