Kiderült, mennyi pénzt lehet spórolni azzal, ha nem éttermekben eszünk

Hírek2020. jún. 14.Növekedés.hu

Az amerikaiak 78 százaléka átlagosan 245 dollárt (körülbelül 74 ezer forintot) spórolt meg eddig azzal, hogy nem éttermekben ettek a pandémia idején. Tíz amerikai közül legalább egy pedig azt nyilatkozta, a kialakult helyzetben jobban odafigyel a pénzügyeire.

A TD Ameritrade által készített felmérésben több mint ezer amerikai felnőtt vett részt április 24. és május 4. között. A felmérésből kiderül, körülbelül 78 százalékuk spórolt meg pénzt azzal, hogy nem mentek éttermekbe enni, hanem otthon főztek. Ez átlagosan 245 dollár (körülbelül 74 ezer forint) megtakarítást jelent a járvány kezdete óta.

A kutatásban arra is kitértek, hogy négy válaszadó közül három jelentős pénzösszeget tudott megtakarítani úgy, hogy lemondtak a nyaralásról, míg a válaszadók 64 százaléka azt állította, szintén nagy összegeket spóroltak meg azzal, hogy a nagyobb kiadásokkal járó vásárlásokat (például egy új autó) elhalasztották.

Annak ellenére, hogy a karantén alatt sok amerikai tudott spórolni, többen mégis azt mondták, mindent egybevetve többet költenek élelmiszerekre. A válaszadók közel több mint fele állítja, többet költöttek az otthon elkészített fogásokra: átlagosan körülbelül 282 dollárt (85 ezer forintot), a világjárvány kezdete óta.

Ez arra vezethető vissza, hogy az élelmiszerek ára jelentősen megemelkedett az Egyesült Államokban.

Egy élelmiszeripari elemző szerint, akik eddig szupermarketekben vásároltak, és úgy látják, többet költenek a szokásosnál, azok inkább a kiskereskedőknél vásároljanak. Ezekben a boltokban jellemzően azért alacsonyabbak az árak, mert termékeik túlnyomó többsége saját márkás, tehát nem kell kifizetni a marketing és reklámköltségeket.