Az 50 leggazdagabb amerikai vagyonuk kevesebb mint 0,1 százalékát adományozta a koronavírus ellen

Hírek2020. jún. 14.Növekedés.hu

Az Egyesült Államok 50 legvagyonosabb embere összesen körülbelül 1 milliárd dollárt (nagyjából 304 milliárd forintot) adományozott a koronavírus elleni harcra – ami bár óriási összeg, ugyanakkor a nettó vagyonuk mindössze 0,1 százalékát teszi ki.

Az 50 leggazdagabb amerikai közel egyharmada nem adakozott, legalábbis nyilvánosan nem jelentette be, bár közülük többen a vállalatukon keresztül nyújtott adományokkal járultak hozzá a vírus elleni harchoz - derül ki a Washington Post felméréséből, amelyet a CNBC is szemlézett.

A Washington Post szerint a milliárdosok által felajánlott összeg viszonylag csekélynek tekinthető egy átlagos amerikai háztartás nettó vagyonának medián értékéhez képest, amely 97 300 dollár (körülbelül 29 millió forint).

A felmérésben arra is kitértek, hogy a milliárdosok adományai elvileg mekkora összegnek felelnének meg egy átlagos amerikai esetében.

Például Jeff Bezos, a világ leggazdagabb emberének nettó vagyona 143 milliárd dollár, amiből 125 millió dollárt adományozott. Összehasonlítva tehát, ez olyan, mintha egy átlagos amerikai 85 dollárt adakozott volna.

A legnagyobb privát adományok összegét tekintve a Microsoft alapítója, Bill Gates, valamint a Twitter és a Square vezérigazgatója, Jack Dorsey áll az élen. Gates körülbelül 300 millió dollárt adományozott a Bill és Melinda Gates Alapítványon keresztül. Ez körülbelül 283 dolláros adománynak felel meg egy átlagos amerikaitól.

Jack Dorsey

Bár Jack Dorsey nem tartozik az 50 leggazdagabb amerikai közé (147. helyen áll a rangsorban), ám 1 milliárd dollárt ajánlott fel. Ez a nettó vagyonának 28 százaléka, továbbá egyenértékű azzal, mintha egy átlagos amerikai elvileg 27 ezer dollárt adakozott volna.

Az 50 legvagyonosabb amerikai közül Ray Dalio fedezeti alapkezelő adományozta a legtöbbet: 18 milliárd dolláros vagyonából 100 milliót ajánlott fel. Ez az összeg egy átlagos amerikai 589 dolláros adományával egyenlő.

Ray Dalio

Egy jókora tőzsdei zuhanás után, március közepe és május közepe között az amerikai milliárdosok vagyona 434 milliárd dollárral nőtt. Az öt leggazdagabb amerikai – Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett és Larry Ellison – vagyona pedig 76 milliárd dollárral emelkedett.