Folyamatosan mentik ki a lakosságot Kijevből

Hírek2022. márc. 12.Növekedés.hu

Az orosz hadsereg több ukrán nagyvárost is bekerített, folyamatos a civil lakosság mentése, amit akadályoznak a légitámadások. Már Kijev környékén is zajlanak a harcok, az ukrán elnök szerint a háború kezdete óta 1300 ukrán katona halt meg - számol be a BBC. A magyar határra rengeteg menekült érkezik.

Szombaton körbezárta az orosz hadsereg Mariupol városát, ahol alig fogytán a víz, az áram és az élelem, a városban 400 ezer ember rekedt - számol be a BBC.

Ukrán források szerint az ostrom alatt álló több ukrán városból a humanitárius folyosókon is nehéz a civilek kimenekítése a folyamatos légitámadás miatt. A legtöbben Szumiból, Mariupolból és Kijevből menekülnek, a lakosság evakuálása a támadások közepette zajlik.

Volodimir Zelenszkij elnök szombati bejelentése szerint a háború kezdete óta 1300 ukrán katona halt meg a harcokban.

A harcok már közvetlenül Kijev körül is zajlanak, a város erődítménnyé alakult, a főutakon blokádokat alakítottak ki - számol be a BBC.

A brit hírügynökség térképén látható, meddig jutottak az orosz csapatok, mely városokat vettek be szombatig. Szombaton már Kijev központjától 25 kilométerre voltak már az orosz csapatok, a város észak-nyugati részét több támadás is érte.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint Kijev egyik külvárosában egy élelmiszerraktárat ért találat.

Kijev egyik elővárosát, a központtól 20 kilométerre fekvő Irpint is támadást érte - írja az AP. 

Vitalij Klicsko, a négymilliós főváros polgármestere csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a lakosság körülbelül fele már elmenekült.

A CNN tudósítása szerint szombaton több robbanást is lehetett hallani az óriási nyomás alá került fővárosban.

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök szombaton hosszú telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akitől azonnali tűzszünetet kértek.

Február 24-e óta 2,6 millióan hagyták el otthonukat, többségük, 1,6 millióan Lengyelországba - írja az ENSZ adatait idéző Reuters hírügynökség. A menekültek zöme asszony és gyermek. Romániába 380 ezren, Szlovákiába 180 ezren, Magyarországra 230 ezren érkeztek pénteki adatok szerint.

Rengeteg menekült érkezik a magyar határra is

A magyar segélyszervezetek folyamatosan segítik a határon innen és a határon túl is az Ukrajnából a háború elől menekülteket.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az MTI-nek szombaton küldött közleményében kiemelte: már helyi családok által befogadott menekülteket is támogatnak a határ közeli településeken.  

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai és önkéntesei, a Katolikus Karitász helyi segítőpontjával szoros együttműködésben, továbbra is azonnali segítséget nyújtanak a Barabásra érkező menekülteknek. Az elmúlt napokban több száz menekült Záhonyra szállítását is segítették - tették hozzá.  

A szervezet munkatársai az Ukrajnából érkező és Barabáson áthaladók segítése mellett, az összes menekülteket befogadó helyi családdal folyamatosan kapcsolatban állnak. A családokat napi rendszerességgel hidegélelemmel, hetente többször pedig főzéshez szükséges alapanyagokkal látják el - írták.Az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalján is több közösségi szállón és családoknál lakó menekültek élelmezését is segíti. A háború kezdete óta több kamionnyi élelmiszer és higiénés szerekből álló adományt szállított a háború elől menekülő családok ellátásáért a határ menti régióba.

Eközben folyamatosan működteti segítő pontjait a határ mindkét oldalán, a beregsurányi határátkelő ukrajnai oldalán, illetve a magyarországi Barabás településeken is. Debreceni, miskolci és budapesti intézményeiben krízis szálláshelyeket alakított ki, a fővárosban pedig további szállásokat támogat.

Mint írták, a segélyszervezet 1353-as adományvonalának hívásával 250 forinttal lehet támogatni a bajbajutottakat. A szervezet pénzadományokat is fogad a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve az 11705008-20464565 számlaszámon is.

A Baptista Szeretetszolgálat közleményben tudatta, hogy pénteken 12 tonna segélyszállítmányt juttatott el Kárpátaljára.

Mint írták, a háború első napjától juttatnak el adományokat Kárpátaljára a kialakult élelmiszerhiány enyhítésére. Ennek részeként pénteken a szeretetszolgálat hét teherautója kelt át a határon, és a héten további három tonna rakományt is vittek partnerszervezeteiknek.

Az ukrajnai menekültek megsegítésére továbbra is várják az adományokat a www.baptistasegely.hu/adományozas linken, a 1355-ös baptista segélyvonal 300 forintot érő hívásával vagy a 10918001-55555555-55555555 bankszámlaszámra utalással - írja az MTI.