Kikényszerítette a koronavírus a világ leghosszabb repülőútját

Hírek2020. márc 20.Fellegi Tamás

Érdekes mellékhatás: egy repülő kénytelen volt megdönteni az eddigi leghosszabb megtett távolságot leszállás nélkül.

Fél egyenlítő

Az elmúlt években többen is megdöntötték a korábbi rekordokat, egyre közelítve az elméletileg leghosszabb megtehető úthoz, ami a föld bármely két legtávolabbi pontja közt van (20 ezer km). A rendkívül hatékony, kisfogyasztású és a korábbiakhoz képest könnyebb gépek immár képesek ilyen távra, határt csak azt szabott, hogy az utasoknak kényelmetlen a hosszú repülés, igaz, erre is születtek megoldások, nagy ablakok, kisebb belső zaj és sokkal kényelmesebb ülések segítségével.

Távoli megye

Most azonban nem akart senki rekordot dönteni, csak így alakult. Franciaországnak ugyanis van egy igen távoli megyéje, mondhatni apró gyarmata, ami nem más, mint Tahiti. A távoli birtok és az anyaország között érthető módon fenn akarták tartani a légiforgalmat járvány idején is, hisz a francia anyaországban lakó polgárok haza akartak térni Tahitiről.

Los Angeles beintett

Március 14-én az Air Tahiti Nui légitársaság gépe fel is szállt Tahitiről, hogy megtegye menetrend szerint útját Párizsig, Los Angeles városában való leszállással. Igen ám, de most megtagadták a leszállási engedélyt a géptől, ezért annak pilótai gondoltak egyet, és folytatták az utat, reménykedve, hogy kitart az üzemanyag Párizsig. Tudták, hogy ennyit gép utasokkal még soha nem repült egyben (9780 mérföld, azaz 15 700 km), viszont messze nem volt telt ház, így abban bízhattak, hogy a fogyasztás kisebb lesz a szokásosnál. Így is volt: a Boeing 787-9 Dreamliner gond nélkül megtette a távot, és mindez büszkeséggel töltötte el a franciákat: nem kellett magára hagyni a legtávolabbi megyét.

Jól jön egy-két sziget a gyarmati múltból

Ez azonban csak egyszeri alkalom volt: a járat továbbra is üzemel, de találtak neki másik leszállóhelyet útközben. Franciaországnak a Karib-szigeteken is van területe, mint például Martinique és Guadeloupe, a gép most ez utóbbin száll le üzemanyagot vételezni, és egyúttal az ottani utasokat felvenni.

BIZTOSÍTÁS
A rovat támogatója:
Így vásároljunk tudatosan használtautót
Nem egyszerű a használtautó-vásárlás menete, viszont érdemes megfontoltan cselekedni, bonyolult az utólagos reklamáció. A legjobb biztosítási ajánlat sokat segíthet.
Biztosítás2020. okt 17.
A Groupama az Év Biztosítója
Negyedik alkalommal, az idén is elnyerte a Groupama Biztosító a MoneyMoon Awards-on az Év Biztosítója elismerést. A biztosítási eszközalap kategóriában a társaság hat eszközalapja is az első helyen végzett. Megkapták a Legjobb Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjat is.
Biztosítás2020. okt 26.
Egy szakterületi rangsor alapján az SE a világ 250 legjobb egyeteme közé került
A Times Higher Education (THE) szerdán megjelent szakegyetemi világrangsora szerint a Semmelweis Egyetem (SE) az orvos- és egészségtudományi területen a világ 250 legjobb felsőoktatási intézménye közé került.
Hírekegy napja
Koronavírus - Meghalt 43 beteg, 2291-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Meghalt 43, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2291 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.
Hírek2020. okt 28.