ÁSZ: Ahogy gyorsul a gazdaság, csökken a sérülékenység

Hírek2021. szept. 22.Növekedés.hu

A koronavírus-járványra adott reziliens költségvetési lépések hatására a gazdasági növekedés visszatért, az államadósság-szabály teljesül, a költségvetés bevételei pedig az időarányosnál kedvezőbben alakultak. Így foglalták össze az első félévi költségvetési folyamatokat elemzésükben az Állami Számvevőszék szakértői.

Az ÁSZ törvényi kötelezettsége, hogy elemzésekkel támogassa a Költségvetési Tanácsot (KT). A KT félévente értékeli a költségvetési folyamatok alakulását. Az ÁSZ a 2021. I. félévi költségvetési folyamatok elemzésével a KT megalapozott véleményének kialakításához járul hozzá.

Az ÁSZ elemzése rámutat, hogy 2021. első negyedévében még érvényesültek a COVID-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai. A második negyedév során azonban a gazdasági növekedés felgyorsult, és a GDP már 17,9%-kal meghaladta az előző év második negyedévének értékét.

A kiugró növekedési adat nem csak a bázisidőszak alacsony adatait, de a 2019. I. félévében mért GDP-t is meghaladja.

A kedvező gazdasági folyamatok alapján az év egészére nézve a gazdasági növekedés várhatóan meghaladja a kormányzati prognózis szerinti 4,3 százalékos értéket, ez pedig kedvező hatással lehet az államadósság-szabály teljesülésére.

A költségvetési szervek beruházásainak volumene folyamatosan növekedett, míg a vállalkozások beruházásai csak a második negyedévben kezdtek élénkülni. A kiskereskedelmi forgalom bővülésének üteme elmaradt a gazdasági növekedés mértékétől.

Az összességében visszafogott kereslet ellenére az infláció jelentősen felgyorsult, tartóssá válásának megakadályozása összehangolt monetáris és fiskális intézkedéseket igényel

– hívják fel a figyelmet az ÁSZ elemzői.

Az adóbevételek kedvezően alakultak, ehhez hozzájárult, hogy a kormányzat szelektíven alkalmazta az adókönnyítéseket, és a gazdaság fehérítését szolgáló adózási feltételrendszert tovább erősítette.

A gazdasági folyamatokat a koronavírus-járvány hosszú távú hatásai miatt még sok bizonytalanság övezi, ezért indokolt ezek havi monitorozása – emelik ki az elemzők. Tanácsadó tevékenysége keretében ezért az ÁSZ is létrehozott egy havi monitoring rendszert.

A teljes tanulmány ITT olvasható.