Kilőtték az oroszok egyik büszkeségét - a Krímben csaptak le az ukránok

Hírek2024. máj. 7.D.J.

Az ukrán erők május 6-án megsemmisítettek egy orosz katonai gyors támadóhajót - jelentette az ukrán katonai hírszerzés (HUR).

A támadást állítólag egy Magura V5 tengeri drónnal hajtották végre a megszállt Krímben az éjszaka folyamán - írta meg a Kyiv Independent.

A HUR később a célba vett orosz hajót egy Mangust-osztályú járőrhajóként azonosította.

Az elmúlt hónapokban Ukrajna fokozta a megszállt Krím elleni támadásait. Főleg a Fekete-tengeren és környékén lévő orosz katonai eszközöket veszik célba.

Dmytro Pletenchuk haditengerészeti szóvivő korábban azt mondta, hogy Oroszország a sikeres ukrán csapásokat követően szinte minden nagyobb hajóját kivonta a megszállt Krím kikötőiből.

A darabonként mintegy 3 millió dollárt érő Mangust-osztályú hajókat Oroszország többcélú nagysebességű hajóként használja járőrözésre, felforgató műveletek elleni küzdelemre, valamint kutatásra és mentésre - közölte a katonai hírszerzés.

A hajókat általában egy 14,5 mm-es géppuskával, valamint két AGS-17-es gránátvetővel, egy DP-64-es gránátvetővel és két hordozható légvédelmi rendszerrel (MANPADS) szerelik fel.