Kína leggazdagabb üzletembere a magyar GDP négyszeresét bukta el, mert összeveszett a kormánnyal

Hírek2023. júl. 9.Sz.A.

Összesen 850 milliárd dollárba került az Alibaba alapító-tulajdonosának, Jack Ma üzletembernek, hogy összeveszett a kínai kormánnyal. A veszteségnek csak egy kis része a vállalataira kiszabott bírság, a legnagyobb rész a tőzsdei árfolyam-veszteség.

Három évvel ezelőtt veszett össze Jack Ma a kínai kormánnyal, ami nagyon fájdalmas pénzügyi veszteséget okozott már az Ant Group és az Alibaba Group Holding vállalatoknal.

A kínai hatóságok pénteken bejelentették, hogy egymilliárd dollár (350 milliárd forint) bírságot kell fizetnie az Ant vállalatnak.

Jack Ma 2020-ban kezdte el kritizálni a pénzügyi szektor szabályozását - írja a Bloomberg cikke.

Az Ant profitja zuhant, a vállalat értéke 315 milliárd dollárról 78,5 milliárd dollárra zuhant.

Az Alibaba esetében még nagyobb Jack Ma vesztesége: a vállatot hat részre kellett feldarabolni kormányzati nyomásra, a vállalat értéke a 2020-as 620 milliárd dollárról 234 milliárd dollárra esett vissza.

Jack Ma vesztesége 850 milliárd dollár, ami több mint a teljes éves magyar GDP négyszerese.

A háttérben elsősorban a kínai e-kereskedelem feletti kontroll körüli vita húzódik.

Jack Ma háttérbe szorítása a kínai magánszférának is üzenet volt, és a Bloomberg szerint a nemzetközi vállalati bizalomban is károkat okozott a magánvállalat ügyeibe való súlyos beavatkozás.

Az Alibaba a legnagyobb értékű kínai vállalat volt, amelyre 2021-ben a vita kitörése után 2,8 milliárd dolláros (közel 980 milliárd forint) büntetést szabtak ki.