Jack Ma tippjei a sikeres cégvezetéshez

Siker2021. okt. 17.B.F.

Az 57 éves Jack Ma az Alibaba alapítója, aki bár szerény körülmények között nőtt fel, önerőből lett milliárdos, és világszerte vállalkozók millióinak lett a példaképe. Eleinte angoltanárként kereste kenyerét, majd felépítette az e-kereskedelmi birodalmát, amelynek módját az üzleti iskolákban is emlegetik. A CEOWORLD Magazine összegyűjtött pár bölcsességet, amelyet a vezetéssel kapcsolatban említett élete során.

Jack Ma 1964-ben született. Eleinte angoltanár volt, majd belekerült az e-kereskedelem világába. Ahogy azt egyszer kifejtette:

Az angol nyelv sokat segít nekem. Ezáltal jobban megértem a világot, segít abban, hogy a világ legjobb vezérigazgatóival és vezetőivel találkozhassak, és általa megértem, hogy mekkora a távolság Kína és a világ között.

Az üzleti életben hatalmas lelkesedés és igyekezet jellemzi, bár több komolyabb kudarc érte már élete során: például a Harvard és a Kentucky Fried Chicken (KFC) is elutasította a jelentkezését.

Egy vezetőnek nagyobb határozottsággal és kitartással kell rendelkeznie, és képesnek kell lennie elviselnie azt, amit az alkalmazottak esetleg nem tudnának.

– mondta Jack Ma.

Az idő múlása és az időzítés végül neki kedvezett. Amikor e-kereskedelemmel kezdett foglalkozni, az internet virágzott, az angol nyelvtudás pedig előnyhöz juttatta a Kínán kívüli vállalkozói lehetőségek felfedezésében. 

Egy menedzsmentprofesszor három szempontot emel ki, amelyek megkülönböztetik a többi üzletembertől Jack Ma-t: egyrészt hamar felismerte a vállalkozói lehetőséget Kínában, megvalósította jövőképét és felépítette vállalatát egy nagyon bonyolult üzleti környezetben.

Másodszor, más karrierutat követett, ahelyett, hogy a járt utat, a bevált modellt választotta volna.

Harmadszor pedig, mindig is korán nyugdíjba akart vonulni, és arra törekedett, hogy elméje aktív maradjon, és más területen is kipróbálja magát, mint amiben évekig dolgozott, és ne csak pihenjen és élvezze az Alibaba örökségét.

Mit tanácsol a vezetőknek?

A megfelelő embert vegyük fel, ne a legjobbat.

Jack Ma nála okosabb embereket alkalmaz. A szervezeti kultúrát szem előtt tartva képzi őket. A hozzáállás és a szenvedély fontosságát többre tartja, mint az elméleti képességeket.

A megoldás része legyünk, és ne a probléma.

Kerüljük a panaszkodást. Szerinte a sikeres emberek soha nem panaszkodnak. Inkább optimisták és jól tudnak dolgozni másokkal.

A kudarc csak egy vessző, nem a mondat végi pont.

Ahogy fogalmaz: „Több hibát követtünk el, mint azt bárki el tudja képzelni. Hibáztunk a tőkebevonásban. Hibáztunk a menedzsmentben. Hibákat követtünk el a HR területén.” De a kudarc egy tanulási terep.

Szimpatizáljunk a kormánnyal, de fenntartásokkal kezeljük.

Jack Ma nem kapott támogatást a kormánytól. A piacról és más forrásokból, főleg az ügyfelektől gyűjtött tőkét. Az ügyfelek tisztelték őt – amit sokkal jobban szeret, inkább tiszteljék, mint kedveljék.

Támogassuk a következő generációt.

Fontos a vezetők következő generációját támogatni, lehetőségeket teremteni az emberek számára. Ma szerint képesítsünk másokat arra, hogy sikeresek legyenek a világban, tegyünk másokat erőssé. Adjunk, és ne elvegyünk.

Legyünk mindig kitartók.

Jack Ma rajong az üzleti életért, felettébb elkötelezett. Kiemeli, hogy soha ne adjuk fel: a ma nehéz, a holnap rosszabb, de a holnapután már könnyebb lesz.

Hisz a csapatmunkában. A következő filozófiát követi:

Először az ügyfelek, másodszor az alkalmazottak, harmadszor a részvényesek.

Az idő és a technológiák előtt járjunk.

Jack Ma angolul tanult, és már a kezdeti években felismerte az internet lehetőségeit. Jó tanár, de jó tanuló is. Úgy véli, hogy a több probléma több lehetőséget is jelent.