Kínában követhetlen a járvány, már nem is közlik a friss adatokat

Hírek2022. dec. 25.Sz.A.

A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság már nem közli a Covid fertőzések új napi adatait, mert azokat megbízhatatlannak tartja a vírus gyors terjedése miatt. Csingtao városban naponta 480-530 ezer fő kaphatja el a vírust kínai források szerint. Kína szűkítette a Covidnak minősülő halálesetek statisztikáit: csak a tüdő és légúti betegségben, fertőzöttként elhunytak kerülnek be.

A zéró Covid politika lazítása után berobbant a Covid  járvány Kínában, a vírus gyors terjedése miatt a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság már nem közöl napi adatokat az új fertőzöttek számáról - írja a The Guardian.

A fontos járványügyi információkat a Kínai Betegségkezelési és -megelőzési Központ közli majd a jövőben, de nem tudni, milyen rendszerességgel közöl majd friss adatokat.

A napi pontos adatokról a járvány gyors terjedése miatt nincs már központi rálátás.

Kínában hivalatosan a lakosság 90 százaléka kapott két oltást, 50 százalék pedig az úgynevezett emlékeztető oltást is felvette.

Múlt héten Kína leszűkítette a Covid fertőzésben elhunytak körét: csak azokat számítják bele a statisztikákba, akik tüdőgyulladásban és légzésszervi problémák miatt veszítik életület - fertőzöttként.

Hivatalosan kevesebb mint tíz halottat jelentett Kína az elmúlt két hétben, miközben a krematóriumok tele vannak - írja a lap.

A brit Airfinity egészségügyi adatközlő vállalat szerint napi egymillió új fertőzött lehet, és 5000 fő veszti életét.

Péneteken a Sárga-tengernél fekvő, 9 milliós lakosságú Csingtao város egészségügyi hivatala napi 490 ezer - 530 ezer fertőzöttet regisztrált, de a hivatalos jelentésből később állítólag kivették a pontos számokat.

Az ország egészségügyi rendszere hatalmas nyomás alatt áll: a személyzetnek betegen is dolgozniuk kell több helyen, miközben vidéki körzetekben a már nyugdíjba vonult orvosokat hívják vissza segíteni.

Az AP hírügynökség helyszíni tudósítása szerint Hebei tartományban több városban is megteltek az intenzív osztályok, és komoly gondokat okoz a betegek ellátása.

Az AP hírügynökség helyszíni tudósítása szerint Hebei tartományban több városban is megteltek az intenzív osztályok, és komoly gondokat okoz a betegek ellátása.

Eközben a WHO-nak eljuttatott adatok szerint Kínában a járvány 2019-es kitörése óta tegnapig 4 353 669 fertőzöttet regisztráltak, és 16 628 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

A Financial Timesnak nyilatkozó kínai szakértők szerint Peking és Szecsuán tartomány lakosságának több mint a fele fertőződött meg a koronavírussal, és a fertőzöttek száma még mindig emelkedik.

A hivatalosan közzétett adatok szerint csak 62 592 koronavírus-fertőződés történt december első három hetében.

Januárban a kínai újév ünnepségei miatt erősödik majd a forgalom az országban, ami újabb lökést ad a járványnak.

Az állami kézben lévő kínai Global Times íkorábban azt írta egy elemzésében, hogy a nyugati média rosszindulatúan mutatja be a kínaiak vírus elleni harcát. A lap szerint azok az európai és amerikai szakértők, akik a kínai járványkezelést kritizálják, elfelejtik, hogy a Nyugat mekkora árat fizetett a járvány viszonylag gyors leküzdéséért. Hisz lakosság-arányosan a halottak száma sokkal magasabb Észak-Amerikában vagy az öreg kontinensen mint Kínában.

A járvány kezelése, a korlátozások feloldása nagyrészt gazdasági kérdéssé vált: a kínai gazdaság idén a tervezett 5,5 százalék helyett 3 százalékkal növekedett az év első 9 hónapjában, és az év egészére is csak 3,9 százalék várható.

Az biztos, hogy a kínai gazdaság jövőjét nagyban fogja befolyásolni, hogy miként alakul az USA-val a kereskedelmi háború.

Bár Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök novemberi találkozója jól alakult, az nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok nem akarja eltörölni a technológiai export korlátozásait, amelyeket most októberben vetett ki Kínára. Kérdés, hogy jövőre lesz-e folytatás és esetleg lesznek-e újabb korlátozások.