A kínai tőzsde nem fogadja szívesen az ország vezetőjének újrázását

Pénzügy2022. okt. 24.Növekedés.hu

A sanghaji részvényindexek 2-3, a hongkongi index 6 százalékkal került lejjebb hétfőn. A befektetőket a harmadszor is a kommunista párt által megválasztott elnök túlhatalma aggasztja, úgy vélik, hogy nem tartható fenn az eddigi gyors gazdasági növekedési ütem.

A félelmeket ráadásul erősíti, hogy Hszi rendszere az utóbbi években kifejezetten vegzálta a tőzsdei cégeket, különösen azokat, amelyek amerikai tőzsdén forognak - írja VG.

Ez egyrészt árfolyamesést hozott az adott papírokban, másrészt félelmet keltett, miszerint hasonló események bármikor bekövetkeznek, és Hszi „örökös” uralma ezeket meg is erősíti. Ráadásul a befektetők azt várták, hogy a kínai gazdaságot  nem kis részben ezek a cégek húzzák majd, és akár nagyobbak is lehetnek, mint amerikai társaik. 

Ez a várakozás azonban megszűnt, hisz úgy tűnik, a túl nagyra növő és túl nagy hatalommal, önállósággal büszkélkedő cégek zavarják a rendszert.

Kína ráadásul a zéro covid politika miatt elvesztheti a világgazdaság motorja szerepet, és mindez a befektetőket arra sarkallhatja, hogy csökkentsék a kínai és hongkongi részvények arányát portfólióikban.