Vagyonjelentés: az átlagos kínai ma már gazdagabb, mint egy európai

Siker2022. okt. 16.Növekedés.hu

Egy átlagos kínai felnőtt gazdagabb, mint egy átlagos európai. A kínai vagyon az elmúlt két évtizedben ugrásszerűen megnőtt, az egy felnőttre jutó medián vagyon több mint nyolcszorosára emelkedett.

Az átlagos kínai felnőtt ma gazdagabb, mint az átlagos európai. Egy kínai polgár vagyona 26 752 dollár (nagyjából 11,8 millió forint), ez mintegy 60 dollárral több, mint egy európai felnőtté – derült ki a Credit Suisse befektetési, banki és vagyonkezelési cég 2021-es vagyonjelentéséből, amelyet a Business Insider szemlézett.

A Credit Suisse éves globális vagyonjelentése a háztartások vagyonát becsülte meg világszerte.

Bár Észak-Amerika és Európa együttesen a háztartások teljes globális vagyonának 57 százalékáért felel, Kína az egy felnőttre jutó medián vagyon rangsorában leelőzte Európát.

Az egy felnőttre jutó kínai medián vagyon 26 752 dollár (körülbelül 11,8 millió forint). Ezzel az eredménnyel megelőzi Európát, ahol a felnőttek vagyona 26 690 dollár (11,7 millió forint).

A jelentés készítői kiemelték, hogy az európai adat a kontinens egészét figyelembe veszi, amely számos kevésbé gazdag országot is magában foglal a déli és keleti régiókban.

A kínai vagyon azonban még mindig kevesebb mint egyharmada az amerikai medián vagyonnak (93 271 dollár, nagyjából 41 millió forint), és csak mintegy 10 százaléka a belgának (256 336 dollár, nagyjából 113 millió forint).

A globális vagyon 2021-ben 9,8 százalékkal nőtt az előző évhez képest és elérte a 463 billió dollárt.

A globális vagyon növekedéséhez minden régió hozzájárult, de Észak-Amerika és Kína dominált, Észak-Amerika a globális összvagyon valamivel több mint felét, Kína pedig további negyedét adta hozzá

– olvasható a jelentésben.

Európa, Latin-Amerika, Afrika és India a globális vagyon mindössze 11,1 százalékáért felelős, amelyet a jelentés a helyi valuták dollárral szembeni leértékelődésének tulajdonít.

Európában az euró 2022-ben érte el először a dollárral való paritást, a font pedig közel négy évtizedes mélypontra zuhant.

Kína "rendkívüli mértékű vagyongyarapodása" révén kiszorította azokat az európai országokat, amelyek korábban uralták a rangsort. Az elmúlt két évtizedben az egy főre jutó medián vagyon Kínában több mint nyolcszorosára nőtt, a 2000-es 3111 dollárról 2021-re 26 752 dollárra – közölte a Credit Suisse.