Oroszország elleni újabb szankciókról egyeztetnek a G7 csúcson Hirosimában

Hírek2023. máj. 19.Sz.A.

Ma kezdődött hivatalosan a G7 országok csúcstalálkozója Hirosimában. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is csatlakozik idén a tárgyalásokhoz. A napirenden az ukrajnai rendezéshez vezető béketerv alapjainak mevitatása is szerepel.

78 évvel a Hirosima elleni atomtámadás után a világ vezető gazdasági nagyhatalmainak G7-es csúcstalálkozója a japán városban kezdődött pénteken.

A helyszín választásának üzenete a fogadóország részéről az atomfegyverek veszélyének hangsúlyozása a jelenlegi háborús fenyegetés idején, illetve - ahogy Fumio Kisida japán kormányfő fogalmazott - a nukleáris leszerelés - írja a Reuters.

A találkozó során várhatóan Oroszország ellen újabb szankciók kivetéséről is tárgyalnak majd.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az orosz gyémántok eladását korlátozó javaslattal érkezik.

Kisida Fumio japán miniszterelnök (j) Joe Biden amerikai elnököt fogadja kétoldalú megbeszélésre Hirosimában 2023. május 18-án. A japán városban másnap kezdődik a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos csúcstalálkozója.Kisida Fumio japán miniszterelnök (j) Joe Biden amerikai elnököt fogadja kétoldalú megbeszélésre Hirosimában 2023. május 18-án. A japán városban másnap kezdődik a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos csúcstalálkozója. MTI/AP/Susan Walsh

Nagy-Britannia a gyémántok mellett az orosz réz, alumínium és nikkel behozatala ellen is szankciót javasol, valamint 86 újabb orosz magánszemély és vállalat ellen lépnének fel főleg az energiaszektor, a fémipar és a szállítmányozás területén.

Az amerikai külügyminisztérium jelezte, hogy az export tiltólistáját bővíti Oroszország ellen. A cél, hogy minél több kiskaput bezárjanak az orosz export előtt, melynek egy része most harmadik országok bevonásával zajlik.

További cél az orosz energiaimporttól függés csökkentése és az orosz vállalatok teljes kizárása a nemzetközi pénzügyi rendszerből.

Az USA (Joe Biden), Kanada (Justin Trudeau), Franciaország (Emmanuel Macron), Olaszország (Giorgia Meloni), Németország (Olaf Scholz), Nagy-Britannia (Rishi Sunak) és Japán (Kisida Fumio) mellett az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is részt vesz a május 19 és 21 közötti csúcstalálkozón.

Meghívottként szerepel többek között India, Brazília, Ausztrália, Vietnám és Indonézia.

A G7 találkozóhoz csatlakozik idén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

A Financial Times értesülései szerint a találkozón az ukrajnai rendezéshez vezető béketerv alapjairól is egyeztetnek a vezetők.

Csütörtökön elsősorban biztonsági kérdések szerepeltek Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán kormányfő hirosimai tárgyalásának napirendjén - derül ki a washingtoni Fehér Ház csütörtökön kiadott közleményéből.

A két vezető ismételten kiállt Ukrajna támogatása mellett, és kifejezte: határozottan elleneznek minden kísérletet a Tajvani-szoros status quójának erőszakos megváltoztatására.

A G7 csúcstalálkozóval majdnem egyidőben a kínai Hszianban zajlik a közép-ázsiai országok konferenciája, ahol Hszi Csinping kínai elnök találkozik Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetőivel.