Klímavédelmi startupokat támogat a Kék Bolygó Alapítvány

Hírek2022. dec. 7.Növekedés.hu

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány 2022-ben elindította saját fejlesztési programját, hogy a régió legjobb fiatal, klímaváltozás ellen fellépő, innovatív cégeit fejlessze annak érdekében, hogy az emberi tevékenység okozta klímaváltozás problémáira megtalálhassuk a legjobb megoldásokat.

Az Alapítvány kockázati tőkealapot is működtet, hogy pénzügyileg is támogathassa a legjobb innovációk megvalósulását, mellyel kezelhető a klímaváltozás globális problémája.

A PROGRAM és PLATFORM

A .wave korai fázisú, fenntarthatóságot előmozdító cégeket fejlesztő program és kapcsolatépítő platform. Ez a három hónapos intenzív program a technológiai vagy eljárás-innovációs megoldások piacra jutását támogatja és finanszírozhatóságát fejleszti környezeti fenntarthatósági témakörben. Minden, ami erőforrás optimalizáció, az része lehet a környezeti fenntarthatóság kategóriájának, hiszen korunk egyik legnagyobb problémájára, a klímaváltozás. A program mellett egy platform kialakítására is sor kerül, melyben a téma fejlesztői, finanszírozói, szabályozói és az érdeklődők is felületet kapnak a kapcsolatépítésre.

EDDIGI EREDMÉNYEK

A program 2022. első félévében 5 magyar céget fejlesztett, akik a fenntarthatóbb szállítmányozás, csomagolás és élelmiszerelőállítás terén tevékenykednek.

2022. második félévében a program már nyitott a Kárpát-medencei régió vállalkozásai felé. A 10 felvételt nyert cég közül, és a program végén 8 kapott lehetőséget arra, hogy a programot lezáró ún. Demo Day rendezvényen a befektetői és szakértői zsűri előtt prezentálja piaci megoldásait. A tréning és mentoring folyamaton részt vett vállalkozások vegyes tevékenységi körrel rendelkeznek a környezeti fenntarthatóság témakörében:

Eevi Gardens

Az osztrák Eevi Gardens magas tápanyagtartalmú és egzotikus növényeket termeszt. Innovációjuk a hidropóniás technológián alapuló moduláris dobozok, amelyeket lakásokban is használni lehet.

Honlap: https://eevigardens.at/

Effekt Footwear

Az Effekt Footwear az óceánokból összegyűjtött újrahasznosított műanyagból, illetve újrahasznosított textilből gyárt komfortos, tartós és divatos utcai cipőket.

Honlap: https://www.effektfootwear.com/ 

Planergy

A magyar mérnökökből álló Planergy napelemparkok akkumulátoros kapacitását optimalizálja. Pontos előrejelzéseikkel hatékonnyá tehető az akkumulátorok üzemeltetése és a befektetési döntések előkészítése. Bár a Planergy csak 2021-ben alapult, a vállalkozás dinamikusan növekszik, és jelentős a szakmai érdeklődésnek örvend.

Honlap: https://www.planergy.hu/

Planet540

A Planet540 egy mikrozöldeket termesztő és árusító automatát fejlesztett, megoldást nyújtva a zöldségek környezettudatosabb termesztésére. Ez egy lokalizált megoldás, nincsenek ellátási láncok, valamint csomagolóanyagot sem használnak.

Honlap: https://planet540.com/

rising.eco

A rising.eco csapata szoftveres oldalról támogatja az energiaközösségek létrehozását. Jelenleg az utolsó körös tesztelés zajlik, és jövőre várható a piacra lépés.

Honlap: https://www.rising.eco/

Rollin

A Rollin akkumulátor-menedzsment szolgáltatást és vezeték nélküli töltőállomásokat biztosít az elektromos roller szolgáltatók számára. A versenytársakhoz képest ez egy könnyebben gyártható töltőállomást, és napenergiával működő töltési lehetőséget jelent.

Honlap: https://www.rollindocking.com/

SUPASO

Az osztrák SUPASO egy szabadalmaztatott csomagolási eljárást (terméket és gyártógépet) hozott létre, amely újrahasznosított papírból készül. A környezetbarát csomagolás remekül használható a gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban, mert jó hőtartási tulajdonságokkal rendelkezik.

Honlap: https://www.supaso.eu/

Water Filled Glass

A magyar építészmérnökök által alapított cég egy hosszú fejlesztés eredménye. Szabadalmaztatott technológiájukkal az épületek energiahatékonyságát javítják. Az általuk kifejlesztett üveglapok között víz található, ami kiváló szigetelőréteget biztosít, megoldást nyújtva az épületek nyílászáróin kiszökő meleg levegőre. Már több prototípus-épületet építettek, és elkezdődött a kezdeti licensz értékesítés.

Honlap: https://www.waterfilledglass.com/