Mekkora inflációs sokkot hozhat az üzemanyagár-stop eltörlése?

Elemzések2022. dec. 7.HP

Megközelítőleg 2 százalékponttal fog emelkedni az inflációs mutató az üzemanyagárstop eltörlése miatt. Ennek teljes hatása azonban két hónap alatt gyűrűzik be. Az inflációs csúcs is magasabban alakulhat. Az árdinamika 25-26 százalék között tetőzhet január-február környékén. A fogyasztói árak az idén 14,5, jövőre közel 19 százalékkal emelkedhetnek átlagosan – mondta el a növekedés.hu-nak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Elméletben megközelítőleg 2-3 százalékponttal mérsékelte az elmúlt hónapokban az éves alapú inflációt az üzemanyagár-stop. Pontos becslést azonban nehéz adni, mivel az ársapka hiányában az üzemanyagfogyasztás is kisebb lett volna, ami mérsékli a piaci árakat – mondta el Virovcácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Inflációs kilátások

Virovácz Péter várakozásai szerint nagyságrendileg 2 százalékponttal fog emelkedni az inflációs mutató az üzemanyagár-stop eltörlése miatt. Ennek teljes hatása azonban két hónap alatt gyűrűzik be.

December vegyes hónap lesz, hiszen a hatósági árak és a piaci árak is érintik a hónapot. Decemberben emiatt durván 1,3-1,4 százalékponttal lesz magasabb az infláció a KSH módszertana alapján. A maradék 0,6-0,7 százalékpont a január inflációt emeli meg. Ugyanakkor már szabadon mozgó piaci árakról beszélhetünk, ami szintén befolyásolja a képet.

Januárban tehát durván 2 százalékponttal lesz magasabb a fogyasztói árindex a benzinár-sapka eltörlésének hatására.

Inflációs csúcs

A fentiek tükrében az inflációs csúcs is magasabban alakulhat. Az árdinamika 25-26 százalék között tetőzhet január-február környékén – mutatott rá Virovácz.

Ezt követően fokozatos, lassú mérséklődés várható, míg 2023 második felétől a magas éves bázisnak köszönhetően felgyorsul az infláció fékeződése.

Az inflációs pályát azonban több százalékpontnyi bizonytalanság övezi. Ilyen például a nemzetközi földgázárak jövőbeni alakulása.

Éves átlag

Az üzemanyagár-stop eltörlése döntően a jövő évet érinti. Decemberben a korábban említett 1,3-1,4 százalékos inflációs növekmény 1/12-ed része jelenik meg az éves átlagos inflációban. Ebből jól látható, hogy az idei évre vonatkozó hatás elhanyagolható.

Az infláció az idén átlagosan 14,5 százalék körül alakulhat a benzinár-sapka nélkül – véli az ING Bank vezető elemzője.

A jövő évi hatást nehéz számszerűsíteni. Technikailag azt lehet mondani, hogy ez a 2 százalékos hatás végigvonul 2023 egészén, hiszen az idén végig 480 forintos volt a hatósági üzemanyagár. Ezzel összhangban a bázis egész 2022-ben alacsonyabb volt.

A piaci üzemanyagárak jövő évi alakulása azonban érdemben befolyásolja a képet.

Ha drasztikus változás nem történik az üzemanyagárakban, akkor 2023-ban 2 százalékponttal növelheti az árdinamikát az üzemanyagár-stop eltörlése.

Ennek fényében Virovácz Péter közel 19 százalékos inflációt vár a jövő év egészében átlagosan.

Változók

A magasabb piaci árak az üzemanyagforgalom csökkenéséhez vezethetnek. Az üzemanyagok iránti kereslet visszaesése pedig mérsékelheti az üzemanyagárakat és végeredményben az inflációt.

Emellett a forint erősödésében is bízik Virovácz Péter. A Fed a jövő év második felében már elkezdheti csökkenteni az irányadó kamatlábat, ami a dollár gyengülésével járhat. Ez pedig a dollár/forint árfolyam csökkenését okozhatja, ami mérsékli az üzemanyagárakat.

A forint várható erősödését ellenben kompenzálhatja a nyersolajárak várható, akár 10-15 százalékos emelkedése a jövő évben.

A kínai gazdasági aktivitás várhatóan növekedni fog, ami jelentős keresletet támaszt a kőolaj iránt. Ez árfelhajtó hatású. Az olajárakat egy erős európai recesszió tudná mérsékelni. Ez azonban nem az alapforgatókönyv – világított rá Virovácz Péter.