Kormányinfó: Figyeljük az áruházakat!

Hírek2023. ápr. 20.MTI

Június 30-ig meghosszabbította a kormány az árstopokat - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta: komoly gazdasági hatásai vannak az orosz-ukrán háborúnak mindenhol a világon, inflációs rekordok dőltek meg.

Amíg tart a háború és szankciók vannak, addig infláció is van - mondta, emlékeztetve arra, a kormány célja, hogy év végére egyszámjegyű legyen Magyarországon az infláció, ehhez pedig sok tényezőnek kell együttesen hozzájárulnia.

A miniszter jelezte azt is, hogy

figyelik a nagy élelmiszerláncok árpolitikáját.

Gulyás Gergely üdvözölte a jegybank alelnökének azon nyilatkozatát, hogy a Monetáris Tanács jövő héten dönthet a kamatfolyosó felső szélének csökkentéséről.

Gulyás Gergely közölte:

az öntözés költségeit a kormány átvállalja.
A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány

huszonöt termékkörre rendelt el behozatali tilalmat Ukrajnából - köztük a repcére, a napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, valamint egyes húsfélékre - június 30-ig.

A más országokból behozott termékekre pedig kötelezővé tették az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszerbe való bejelentést.

Tranzitszállításokra továbbra is van lehetőség.

Emlékeztetett: még az Európai Bizottság is azzal érvelt, hogy az ukrán gabonának Afrikát megsegítendő kell kijutnia Ukrajnából, ehhez képest a magyar agrárpiacot teszi tönkre. Úgy tűnik, Brüsszel is hajlandó konkrét javaslatot elfogadni a piaci nehézségek kezelésére - jegyezte meg.

Gulyás Gergely tájékokoztatott továbbá, hogy a magyar kormány

tántoríthatatlanul a béke pártján áll

Az egész világ érdeke, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) semmiképpen ne keveredjen bele az orosz-ukrán háborúba, mert akkor az világháborúvá válna és atomháborúhoz vezetne.

A miniszter elmondta, több százezren haltak meg a háborúban és azt látják, mindkét oldalon egyre több fegyver kerül a frontra, ami azt vetíti előre, hogy a háború beláthatatlan ideig elhúzódhat.

Gulyás Gergely azt mondta,

felelőtlenek azok a lépések, amelyek a konfliktust eszkalálják,

a háborút meghosszabbítják, mind a nyugati, mind a keleti országok bevonódását segítik elő, mert az atomháború kockázatával járnak.

Kijelentette, a magyar kormány tántoríthatatlanul a béke pártján áll, nem szállít fegyvereket és nem engedett át az ország területén fegyverszállítmányt sem a háborús felek irányába, ezen nem is fog változtatni.

A kormány döntött továbbá arról, hogy

a mikrovállalkozások számára az átlagfogyasztás felett 165 forintról 70 forintra csökkenti a kilowattóránkénti áramárat.

Gulyás Gergely elmondta: a korábban egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállakozások esetében az átlagfogyasztásig eddig is kedvezményes tarifát érvényesített a kormány, azonban e felett 165 forintot fizettek ezek a cégek kilowattóránként.

Ezt most - a lakossági piaci árral megegyezően - 70 forint/kilowattórára csökkentik.

A csökkentés

a legfeljebb 10 főt foglalkoztató, és legfeljebb 2 millió euró árbevételű mikrovállalkozások

számára komoly segítséget jelent, az intézkedés a gazdaság működését, a kisvállalkozások nyereségességét jelentős mértékben elősegíti - hangsúlyozta a miniszter.