Többmilliós bírságot kapott az Equilor Alapkezelő Zrt.

Pénzügy2023. ápr. 20.MTI
A rovat támogatója:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 16,3 millió forintos bírságot szabott ki az Equilor Alapkezelő Zrt.-re elsődlegesen a javadalmazási és tőkemegfelelési területeken talál hibák miatt - közölte a jegybank csütörtökön.

A közlemény szerint a Magyar Nemzeti Bank korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot végzett az alapkezelőnél, az ellenőrzés során a 2019. március 1-jétől a vizsgálat végéig tartó időszakot nézték át.
A vizsgálat

hiányosságokat tárt fel az alapkezelő belső szabályzataiban, javadalmazási politikájában.

A jegybank megállapította, hogy a szolgáltató egyes munkavállalók esetén nem a jogszabály szerint járt el a meghatározott küszöbértéknél magasabb összegű, változó javadalmazás halasztott kifizetéseinél, továbbá nem biztosította teljes mértékben az előírt szavatoló tőke rendelkezésre állását 2020. december 31-re vonatkozóan, amely hiányosságot időközben pótolt.

Az MNB közölte, hogy az Equilor Alapkezelő

nem pontosan járt el egy ingatlan értékének a nettó eszközérték számításakor történő figyelembevételekor,

hiányokat tapasztaltak az alapkezelő előzetes tájékozódási kötelezettségének teljesítése során is. Kisebb súlyú hiányosságok fordultak elő többek között a belső ellenőrzés, szervezeti felépítés és compliance területén is.

Az Equilor Alapkezelő a vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított, és már az ellenőrzés során intézkedéseket tett több feltárt hiányosság javítására.

A jegybank a befektetések biztonságát veszélyeztető jogsértést a vizsgálat során nem tárt fel - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank.