Koronavírus: A hadsereg felajánlott 6500 ágyat vészhelyzet esetére Olaszországban

Hírek2020. márc. 3.Sz.A.

A helyzethez képest optimisták az olaszok a koronavírus fertőzést illetően: a Nielsen legfrissebb felmérése szerint a leginkább érintett Lombardiában 54 százalék gondolja úgy, hogy egy hónapon belül véget érhet a járvány. A milánói Dóm ismét megnyitott, de a 65 év felettieknek azt ajánlják, hogy a lehető legkevesebbet menjenek el otthonról.

Tegnap estére elérhette az 1835-ra a koronavírussal fertőzöttek száma Olaszországban, a fertőzés következtében elhunytak száma 52-re emelkedett, ugyanakkor nőtt a gyógyultak száma is, a fertőzöttek fele tünetmentes, a gyógyultak száma 142-re emelkedett. Tegnap délután bejelentették, hogy vészhelyzet esetén a katonaság 6600 ágyat tud biztosítani országszerte 80 helyen.

Eközben az észak-olasz Lombardiában és Veneto tartományban immár tíz napja összesen 50 ezer lakost tartanak úgynevezett "piros zónában": a legtöbben a Milánó melletti Lodi város környékén laknak. 

A vírus gyors terjedése ellenére az olaszok viszonylag optimisták: 17 százalékuk szerint "valóban aggasztó" a helyzet, és Lombardiában - a legérintettebb tartományban - 54 százalék véli úgy, hogy egy hónapon belül véget érhet a járvány.

A Nielsen Globan Conect tegnap közölt felmérése szerint az olaszok 46 százaléka véli úgy, hogy egy hónapon belül legyőzik a vírust, ez az eredmény sokkal jobb, mint a globálisan mért 26 százalék. 

Érdekes módon a leginkább a legkevésbé érintett Dél-Olaszországban tartják aggasztónak a helyzetet, de az átlag ott is csak 23 százalék, Közép-Olaszországban ez az arány 14-15 százalékra tehető. 

A Nielsen felmérése szerint az olaszok sokkal kedvezőbben látják a fertőzés legyőzéséhez szükséges időt: a megkérdezettek 54 százaléka szerint két hónap, vagy annál hosszabb időre is szükség lehet, az az arány a többi országban rosszabb. A lakosság nagy része úgy védekezik a vírus ellen, hogy többször mos kezet (79%), kézfertőtlenítőt használ (45%), otthonról dolgozik (18%), és sokkal kevesebben használják a tömegközlekedési eszközöket (39%), a megkérdezettek fele próbálja kerülni az olyan helyeket, ahol sokan lehetnek.

Lombardia tartomány vezetése arra kérte a 65 év felettieket, hogy lehetőség szerint inkább maradjanak otthon, ha nincs halaszhatatlan teendőjük. 

A milánói Dómot tegnap megnyitották az érdeklődök előtt, a miséket azonban még nem tartják meg - tájékoztatott tegnap a közszolgálati televízió, a Rai. 

Időközben Szardínia szigetét is elérte a fertőzés, 12-re nőtt a megbetegedések száma Lazio tartományban is, és az észak-olasz kórházak is egyre nehezebben bírják a leterhelést.

A gazdasági károk egyelőre felbecsülhetetlenek, az olasz GDP 40 százalékát adja Lombardia és Veneto tartományok adják, Velence és környéke önmagában pedig közel 15 százalékot. A milánói tőzsde tegnap ismét mínuszban zárt, és emelkedett az olasz és német állampapírok hozama közötti különbség is.