Kreml: A NATO a lehető legvilágosabban jelzi, része a konfliktusnak

Hírek2023. feb. 14.Növekedés.hu

Az észak-atlanti szövetség napról napra megerősíti az Oroszországgal szembeni ellenségességét, és mindent megtesz annak érdekében, hogy minél egyértelműbbé tegye az ukrán konfliktusban való részességét - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

A NATO egy velünk szemben ellenséges szervezet

hangoztatta.

Peszkov szerint a szövetség minden nap "megerősíti ellenséges mivoltát", és "minden erejével" próbálja "a lehető legvilágosabban" jelezni részességét az Ukrajna körüli konfliktusban. Mint mondta, ez bizonyos óvintézkedéseket követel meg.

Azokkal a hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint az orosz katonák gyakran "hallanak idegen beszédet" az ukrajnai harctéren, megjegyezte, hogy "ez nem titok". Hozzátette, hogy külföldiek harcba küldése Ukrajna oldalán nem lesz képes megváltoztatni az események menetét, csak elnyújtani őket.

A Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni az Egyesült Államok egén megjelent léggömbök történetét.

Hagyjuk, hogy az amerikaiak maguk oldják ezt meg

mondta.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus egyébként a Twitteren azt írta, szerinte az Egyesült Államok és Kanada fölött lelőtt repülőszerkezetek lehetséges földönkívüli eredetével kapcsolatos "pánikkeltés" célja az volt, hogy elterelje a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó riporterek figyelmét az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának vagy a költségvetéssel kapcsolatos kérdéseknek a vizsgálatáról.

Snowden arra utalt, hogy Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró múlt szerdán megjelent blogbejegyzésében azt állította, hogy az Oroszországot Németországgal a Balti-tengeren keresztül összekötő gázvezetékek tavaly szeptemberi felrobbantását Joe Biden amerikai elnök rendelte el. Hersh szerint a csöveket az amerikai és a norvég haditengerészet, valamint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) semmisítette meg. Forrását az újságíró nem nevezte meg, állításait a fősodorhoz tartozó amerikai médiában mérsékelt, Moszkvában azonban élénk érdeklődéssel fogadták.

A Fehér Ház szóvivője egyébként elvetette a lelőtt repülő eszközök földönkívüli eredetét, az illetékes amerikai kormányszervek pedig alaptalannak minősítették a Hersh publikációjában foglaltakat.