Államtitkár: folytatódik a trumpi út Amerikában

Elemzések2023. feb. 14.Sz.A.

Folytatni kell a külföldi és hazai beruházások állami támogatását, és az exportvezérelt gazdaságot. Európa hátrányba került Amerikával szemben, ahol folytatódik a trumpi gazdaságpolitika - mondta Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára.

Az amerikai inflációcsökkentési törvény gazdaságpolitikai irányváltás, és komoly kihívást jelent az európai versenyképességre, de alapvetően folytatódik a trumpi út. Európa versenyképessége veszélyben van az energiaválság, a háború és a szankciós politikák hatása miatt - mondta Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára a Mathias Corvinus Collegium (MCC) fórumán tartott előadásában.

Mint fogalmazott, végérvényesen lezárult a Washingtoni Konszenzus ideje, a neoliberális irány helyett egy keynesianus vonal került a fókuszba: összességében egy új merkantilizmus alakul ki, elsősorban a klímapolitika kapcsán.

- Európa folyamatosan veszít a versenyképességéből, a világ 100 legnagyobb cégéből esett vissza 22 darabról a 17 darabra 2017 és 2022 között, ezt a veszteséget nyereségként főként Amerika vette át - mondta.

A Trump által alkalmazott protekcionista szemlélet folytatódik, azonban a jelenlegi amerikai kormány nem a kereslet oldali beavatkozásokkal él (adókedvezmények), hanem a kínálat oldalon avatkozik be (állami támogatások).

Az új gazdaságszervezési felfogás nemcsak a merkantilizmusból áll, hanem protekcionizmusból, kereskedelmi blokkosodásból is.

Az európai közös piaccal kapcsolatban kiemelte: aki nem vezette be az eurót, nehezebb helyzetben van, ha kedvezményes hitelprogramot szeretne végrehajtani, az egységes piac ugyanis nem ad egyenlő feltételeket minden tagállamnak.

Magyarország előnye, hogy az elmúlt 10 évben jelentős újraiparosítást hajtott végre, hátrány viszont, hogy egyszerre kell megvalósítani az energetikai és digitalitációs átállást

- fogalmazott.

Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára

Kiemelte: hazánknak továbbra is a magas beruházási rátát, és a külföldi működőtőke (FDI) behozatalt kell fenntartania, ide tartozik a debreceni akkumulátorgyár is. Valamint az exportvezérelt modellt kell folytatni.

Ezt a tendenciát az állam két fő módon tudja támogatni a beruházások terén: egyrészt a magas hozzáadott értéket képviselő cégeknek Egyedi Kormánydöntéssel (EKD) állami támogatásokkal, másrészt a kedvezményes hitelprogramokon keresztül, ilyen például a Baross Gábor hitelprogram - tette hozzá.