A szlovén GDP 5,4 százalékkal nőtt tavaly

Hírek2023. feb. 14.MTI - Kriják Krisztina, Zágráb

A szlovén hazai össztermék (GDP) 5,4 százalékkal nőtt tavaly, az utolsó negyedévben azonban 0,2 százalékra lassult a gazdaság növekedési üteme - közölte a szlovén statisztikai hivatal

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 5,7 százalékkal bővült a GDP éves szinten. Az utolsó negyedévben 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal emelkedett.

A jelentés szerint a GDP összetevőinek többsége gyorsabb ütemben nőtt 2022 első felében, mint a második felében. Főleg a fogyasztás növekedése és a bruttó tőkefelhalmozás hajtotta a gazdasági növekedést, míg a külkereskedelmi mérleg negatív hatással volt a GDP-re, mivel az import gyorsabban nőtt, mint az export. A külkereskedelmi többlet 2022-ben 961 millió eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 3310 millió euróval.

Negyedéves összehasonlításban a GDP tavaly csak a harmadik negyedévben csökkent, 1,3 százalékkal az előző negyedévhez képest.

Az utolsó negyedévben a hazai kiadások 1,2 százalékkal nőttek éves összevetésben; a háztartások fogyasztási kiadásai 2,6 százalékkal, a bruttó állóeszköz-felhalmozás pedig 5,9 százalékkal növekedett.

Az év utolsó negyedévében az export és az import is visszaesett éves összevetésben, 2020 negyedik negyedéve óta először. Az export 2,5 százalékkal, az import 1,5 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi mérleg hozzájárulása a GDP növekedéséhez mínusz 0,8 százalékpont volt.

A készletek változása is negatívan hatott a gazdaság növekedésére.

A teljes hozzáadott érték 1,4 százalékkal nőtt 2021 negyedik negyedévéhez képest. A legnagyobb mértékben az építőipari, valamint szakmai tudományos, műszaki tevékenységek, illetve az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek járultak hozzá.

A legjelentősebb, 6,3 százalékos visszaesés a bányászat, kőfejtés, feldolgozóipar, villamosenergia- és vízellátás tevékenységekben volt tapasztalható. Ezen tevékenységek esetében az elmúlt két évben első alkalommal regisztráltak csökkenést.