Küszöbön a hidrogénforradalom? – A Budapest Hydrogen Summit-on kiderül

Hírek2022. feb. 9.Növekedés.hu

2022. március 10-én első alkalommal rendezik meg a Budapest Hydrogen Summit-ot, melynek keretében Magyarország és a régió meghatározó vállalatainak vezetői, magasrangú kormányzati és európai uniós döntéshozók, prominens szakmai szervezetek vezetői, valamit a terület elismert kutatói vitatják meg a hidrogénpiac előtt álló lehetőségeket és kihívásokat a 2050-es klímacélok tükrében.

A téma aktualitása megkérdőjelezhetetlen. A klímaváltozással szembeni küzdelem fényében sokan a jövő legígéretesebb energiahordozójaként tekintenek rá és a század közepére megvalósítandó net-zeró célkitűzések egyik fő letéteményeseként emlegetik.

A hidrogén népszerűsége folyamatosan nő, amely a rendkívül sokoldalú felhasználhatóságával is indokolható. Valóban a hidrogén a dekarbonizációs kirakós hiányzó darabja?

A Budapest Hydrogen Summit célja ennek a kérdésnek a megválaszolása.

A konferencián a terület szakértői megvitatják a hazai és régiós kompetenciák és lehetőségek a hidrogéngazdaság globális fejlődési irányainak tükrében.

A Budapest Hydrogen Summit egyedülálló lehetőséget biztosít a hidrogéngazdaság különböző szegmenseiben érdekelt szereplők összekapcsolására, valamint a nemzetközi együttműködés erősítésére.

A Budapest Hydrogen Summit-ot Palkovics László, Innovációs és Technológiai Miniszer nyitja meg.

A magyar kormány tavaly fogadta el a Nemzeti Hidrogén Stratégiát, amely felvázolja, hogy miként válhat a hidrogéntechnológia a 2050-es dekarbonizációs célokig vezető út kulcsfontosságú elemévé.

A régióban több közép-kelet európai ország is gyorsan reagált, és ambiciózus célokat és stratégiákat fogadtak el hidrogéngazdaságuk fejlesztésére vonatkozóan. A Budapest Hydrogen Summit egyfajta platformként kíván szolgálni e célok bemutatására, a közös pontok és együttműködési lehetőségek feltárására.

Az Európai Bizottság decemberben közzétett hidrogén- és dekarbonizált gázcsomagja komoly lökést adott a versenyképes európai hidrogénpiac kialakításának.

A következő évek döntő jelentőségűek lesznek az uniós hidrogénhálózat, valamint a hidrogén határokon átnyúló kereskedelmének és szállításának kiépítésének szempontjából. A Budapest Hydrogen Summit előadója lesz Jorgo Chatzimarkakis, a teljes hidrogén ellátási láncot lefedő legnagyobb európai szervezet, a Hydrogen Europe vezérigazgatója.

A hidrogén felhasználása különösen azon szektorokban a legígéretesebb, amelyek a legnehezebben dekarbonizálhatóak.

Sokoldalú felhasználhatósága révén a hidrogénforradalom számos szektort érint, az energiaszektor mellett, a közlekedés és az ipar is jelentősen potenciált lát a hidrogéntechnológia elterjedésében.

A Budapest Hydrogen Summit-on a világ és a régió innovatív vállalatai bemutatják hidrogénnel kapcsolatos legújabb beruházásaikat, fejlesztéseiket és terveiket.

Ne maradjon le a Budapest Hydrogen Summit-ról! Csatlakozzon az elsők között a hidrogén forradalomhoz és legyen részese a változásnak.

A konferenciát élőben, helyszíni közönséggel tervezik megtartani a budapesti Marriott Hotel-ben.