Lassult a német infláció decemberben éves szinten

Hírek2023. jan. 17.MTI

Németországban éves szinten lassult az infláció decemberben; havi összevetésben gyorsult a fogyasztói árak csökkenése - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal kedden.

A Destatis adatai szerint decemberben a fogyasztói árak éves szintű emelkedése 8,6 százalékra lassult a novemberi 10 százalék után. Havi összevetésben 0,8 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberben, míg novemberben 0,5 százalékos volt a havi visszaesés.

A német fogyasztói árindex 2021 júliusa óta lényegesen felülmúlja az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos célját.

Az élelmiszerek áremelkedése a novemberi 21,1 százalékról decemberben 20,7 százalékra, az energiáé pedig 38,7 százalékról 24,4 százalékra mérséklődött.

A szolgáltatások árindexe 3,6 százalékról 3,9 százalékra nőtt éves viszonylatban decemberben.

Németországban az éves átlagos fogyasztói áremelkedés 7,9 százalék volt tavaly. A legmagasabb éves infláció októberben volt 10,4 százalékkal, a legalacsonyabb pedig januárban, 4,9 százalékkal.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi szinten 1,2 százalékos csökkenést mutatott decemberben, míg novemberben nem változtak az árak az előző hónaphoz képest. Éves összevetésben az emelkedés 9,6 százalékra mérséklődött a novemberi 11,3 százalék után.

Tavaly a HICP átlaga 8,7 százalék volt.