Látványos újítás a Gyermekvasútnál – Fotógaléria

Hírek2024. ápr. 13.Növekedés.hu

Az Mk45-ös típusú dízelmozdony, a C50-es kismozdony, az Mk48-as mozdonyok, a lillafüredi motorkocsi, és egy kézihajtány egy helyen! Április 13-án több százan látogattak el a Hűvösvölgyi járműtelepre, a Gyermekvasút születésnapjára.

A sok ismerős szerkezet mellett egy különleges, teljesen magyar kivitelezésű mozdony is bemutatkozott: egy kívül belül „zöld” gyöngyszem, egy különlegesen felújított Mk48-as. Egy mozdony, amely harsány motorhang nélkül suhan a hegyek között.

Ez már önmagában is felkelti a figyelmet a zakatoló gőzmozdony és a sok dízelmozdony között. A személyzet elmondta, hogy ez a jármű tisztán elektromos működtetésű: a szerkezete 60 éves, az alváz, a szekrény, a forgóváz, és a forma maradt a régi, de a dízelmotor helyén egy valódi XXII-dik századi szerkezet rejtőzik: egy 2×55 kilowatt villamos motor, amely akkumulátoros hajtással üzemel.

Szemmel látható, hogy a vasúton is fontos a zöld lábnyom csökkentése, és mindez nemcsak teljesen új járművek vásárlásával, hanem akár a régiek átalakításával is elérhető.