Lefoglalták "Putyin luxusjachtját" Olaszországban

Hírek2022. máj. 7.Sz.A.

Zárolta az olasz kormány az olaszországi Carrara kikötőjében lévő Seherezádé luxusjachtot, melyet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel hoznak összefüggésbe - számol be a Corriere della Sera.

A 700 millió dollár értékű, 140 méter hosszú luxusjacht zárolását az olasz kormány rendelte el tegnap, és a carrarai pénzügyőrök felelősek a végrehajtásról - számol be a Corriere della Sera milánói napilap.

A szeptember óta a toszkánai Carrara kikötőjében lévő Seherezádé nevű jacht zárolását az Italian Sea Group vállalat jelentette be egy tegnapi közleményben.

A hajót jelenleg felújítják, a munkálatokkal ugyan még nem készültek el, de a beszámolók szerint a jacht nemsokára ki is hajózott volna a tengerre. Ezt blokkolta most egy kormányrendelet, melyet Daniele Franco pénzügyminiszter írt alá.

A hajó tulajdonosa a Kajmán-szigeteken van bejegyezve, az olasz sajtóban hónapok óta Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, illetve belső körével hozzák összefüggésbe.

A Seherezádé már elindult volna Dubai irányába, a blokkolásához állítólag személyesen Mario Draghi olasz kormányfő közbenjárására volt szükség - értesült az il Fatto Quotidiano online hírportál.

Az olasz pénzügyminisztérium feltételezése szerint a luxusjacht tulajdonosa Eduard Hudajnatov, a Rosneft orosz energiaipari óriáscég korábbi vezetője, aki jelenleg nincs az uniós szankciós listán, de az úgynevezett feketelistára tételét már korábban kérte az olasz kormány az Ansa hírügynökség értesülése szerint.

A lap felidézi, hogy a luxusjachtot rendszeresen vitték Carrara kikötőjébe karbantartási munkákra, a hajón dolgozó személyzet tagjainak pedig nevét ki is adták.

Többek között ez a lista is táplálta azokat a feltételezéseket, miszerint a Kreml belső köreihez érdekeltségébe tartozik.

A hajó hatszintes, többek között két helikopterleszállóval, medencével és kandallóval is rendelkezik.