Képeken a luxusjachtok, amelyeket lefoglalhatnak az orosz oligarchák elleni szankciók miatt

Siker2022. márc. 19.B.F.

Számos ország vezetett be szankciókat Vlagyimir Putyin és az orosz oligarchákkal szemben az Ukrajna elleni orosz támadást követően. Ezek a szankciók veszélyeztetik az oligarchák hatalmas vagyonát, beleértve a luxusjachtjaikat is. Pontosan mely jachtok lehetnek érintettek?

Veszélyben az orosz milliárdosok vagyona – és így a luxusjachtjaik is –, mivel az országok továbbra is folyamatosan szankciókat vezetnek be az orosz oligarchákkal szemben, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára.

Joe Biden kijelentette például, hogy az Egyesült Államok "utánaered" a Vlagyimir Putyint támogató orosz oligarcháknak. Azt is elmondta, hogy

az amerikai igazságügyi minisztérium egy külön munkacsoportja fogja vizsgálni "az orosz oligarchák bűneit". Együttműködnek az európai szövetségeseikkel, hogy megtalálják és lefoglalják jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket.

Mivel az Egyesült Államok nincs "fegyveres konfliktusban" Oroszországgal, jogilag trükkös lehet az olyan vagyontárgyak lefoglalása, mint a luxusjachtok – írja az Insider.

A szankciók hatálya alá tartozó vagyonlefoglalás korlátja az, hogy az Egyesült Államoknak fegyveres konfliktusba kell kerülnie az eszközök tulajdonosával

– mondja egy gazdasági szankciókkal foglalkozó szakértő. Szerinte bár az, hogy az orosz korrupciót úgymond ukrán segítséggé alakítsák át, jó ötletek tűnhet elsőre, de ez így mégiscsak illegális.

Azt is nehéz kideríteni, hogy pontosan kik ezeknek a jachtoknak a tulajdonosai.

A luxushajókat jellemzően offshore cégek birtokolják, de egy orosz oligarchára, mint tulajdonosra utaló „nyilvános spekuláció" valószínűleg „elég lesz a lefoglaláshoz".

Az oligarchák közül sokan olyan helyekre költöztették a jachtjaikat, ahol nem lehet őket lefoglalni, például a Maldív-szigetekre, amelyeknek nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal.

A teljesség igénye a következő luxusjachtok lehetnek érintettek: