Nem feltétlen ártanak a szankciók az orosz oligarcháknak a művészeti piacon

Siker2022. ápr. 1.B.F.

Putyin szupergazdag támogatóit szankciókkal sújtották a nyugati országok, ugyanakkor ezek a szankciók nem feltétlenül ártanak az üzleti tevékenységüknek a művészeti piacon – miért alakulhat ez így?

Az Art Basel és az UBS bank felmérése szerint

a világ mintegy 2200 milliárdosának 4 százaléka orosz. A 2020-ban 50 millió dollár feletti vagyonnal rendelkező szupergazdagok 2 százaléka szintén Oroszországból származik.

A Szovjetunió összeomlása után meggazdagodott vagyonos oroszok hamar a bázeli, tokiói és New York-i művészeti vásárok szívesen látott vendégeivé váltak.

Az aukciósházak rövidesen potenciális vásárlókként tartották őket számon, tudván, hogy a drága művészeti tárgyak vásárlása egy bevett módja annak, hogy a milliomosok megmutassák a világnak, mennyire vagyonosak  - írja a dw.com.

Az orosz oligarchák a pénzük révén komoly befolyást szereztek a művészeti világban, és éveken át alakították a globális művészeti piacot.

A londoni aukciósházak egyelőre nem árulták el, hogy márciusi eladásaikból hány került orosz kézbe. De az biztos, hogy a leggazdagabb oroszok már eleve rengeteg nagyértékű művészeti tárgyat birtokolnak.

A szankciók ellenére továbbra is lehetséges milliókat mozgatni a művészeti piacon – derült ki az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának jelentéséből.

A leleményes oligarchák fedőcégeket használnak, offshore tranzakciókat bonyolítanak le, vagy egy közvetítő személy vásárlása mögé "bújnak".

Az amerikai jelentés szerint a művészeti iparág

a legnagyobb szabályozatlan piac az Egyesült Államokban.

A meglévő ellenőrzések mellett az aukciósházaktól most megkövetelik azt is, hogy azonosítsák az orosz ügyfeleket, és megnézzék, nincsenek-e a szankciók által érintettek között.

A Sotheby's kijelentette, hogy

szorosan figyelemmel kísérik a szankciós listákkal kapcsolatos fejleményeket, és betartanak minden vonatkozó előírást.

A Christie's elnöke, Dirk Boll is leszögezte, hogy betartják az irányelveket. Ez az aukciósházak érdeke is, mert, ha nem így tesznek, akár büntetésre is számíthatnak.

Mindezek ellenére a múltban előfordultak már olyan esetek, amelyek rámutattak arra, hogy ki lehet cselezni a szankciókat.

A Vlagyimir Putyin közeli bizalmasának tartott Arkady és Boris Rotenberg oligarchákkal szemben már 2014-ben, a Krím orosz megszállását követően szankciókat alkalmaztak.

Ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy műalkotásokkal kereskedjenek: 7,5 millió dollárért így is sikerült eladniuk például Magritte "La Poitrine" című festményét.

A szakértők szerint a nemzetközi művészeti piac és az orosz oligarchák kapcsolatát nehéz feltérképezni: a művészeti ügyletek dokumentumai túl hiányosak az aukciókon és a galériákban, különösen a magánvásárlások esetében.

Mindeközben a Sotheby's és a Christie's is bejelentette, hogy nem tartják meg a közelgő londoni aukcióikat, ahol az orosz művészet lett volna középpontban.