Letölthetők a vándorgyűlés főbb megállapításai

Hírek2023. jan. 3.Növekedés.hu

A 60. Közgazdász-vándorgyűlés plenáris és szekcióülésein elhangzott, főbb gondolatokat, javaslatokat ezúttal is összesítette a Magyar Közgazdasági Társaság azzal a szándékkal, hogy a hazai gazdaságpolitika irányítóinak és döntéshozóinak a figyelmébe ajánlja, szíves megfontolásra. A javaslatokat az MKT december közepén küldte el a miniszterelnöknek, a jegybank elnökének, valamint a kormány érintett minisztereinek.

A 60. Közgazdász-vándorgyűlés három plenáris, 18 helyszíni és 9 előre rögzített szekcióülése keretében, mintegy 160 előadó közreműködésével olyan témák kerültek napirendre, mint például a munkaerőpiac helyzete; az élelmiszer-ellátás biztonsága a háború és a klímaváltozás hatásainak árnyékában; a pénz- és tőkepiacok valamint a bankszektor kilátásai; a monetáris politika válaszai a megváltozott inflációs környezetben; vállalati innovációk lehetőségei; valamint a kereskedelem, a logisztika, az ingatlanpiac, a startup-ökoszisztéma, az egészségipar és a fintech szektor előtt álló kihívások.

A vándorgyűlésen elhangzottak abba az irányba mutattak, hogy paradigmaváltásra van szükség a közgazdaságtan területén. Az utóbbi évszázadokban a világgazdaság exponenciálisan növekedett, ám ma már számos jel utal arra, hogy a folyamatos bővülés korszaka a végéhez közeledik, és egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a fenntarthatóság különböző vetületeire.

A konferencia főbb megállapításait összegző dokumentum ide kattintva letölthető (pdf).