Közgazdász-vándorgyűlés: a mostani válság egyben lehetőség is a váltásra

Hírek2022. szept. 22.D.J.

A hazai kkv-kon nő a nyomás. A nagy nemzetközi cégek, amelyeknek beszállítanak egyre inkább elvárják, hogy lépjenek a fenntarthatóság irányába - többek közt erről is szó esett a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen.

A COVID-járvány bebizonyította, hogy egy válság akár a megújulásra is lehetőséget adhat. Hisz a pandémia alatt sok vállalat 10-20 évet ugrott a digitalizáció terén.

Hasonló módon a mostani krízis is lökést adhat a fenntarthatósági és a zöld projekteknek – mondta el előadásában Kandrács Csaba a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság 60. Közgazdász-vándorgyűlésén.

A fenntarthatóságot célzó projektektől eddig ódzkodtak a befektetők, mivel az efféle beruházások az indulásnál roppant tőkeigényesek.

A McKinsey-nek van olyan becslése, amely szerint ha Magyarország klímasemleges akar lenni 2050-ig akkor a következő 28 évben 150-200 milliárd eurónyi többletberuházást kéne végrehajtania. Bár ezaz összeg nincs kőbe vésve, mégis jól jelzi, hogy mekkora léptékről van szó.

Viszont most sokkal vonzóbb a fenntarthatóság gondolata, mivel magával hozhatja az energiafüggetlenséget, amelyre komoly szükségünk van. A jelenlegi helyzetben az ukrán háború és az elszálló energiaárak óriási terheket rónak a magyar gazdaságra.

Az idei első negyedévi külkereskedelmi mérlegben a magyar energiaegyenleg közel 2 milliárd eurót romlott.

A fenntarthatóság finanszírozási kérdéseiről szóló szekcióban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke után Dobos Balázs vállalkozásfejlesztésért felelős helyettes államtitkár beszélt arról, hogy a hazai kkv-kon nő a nyomás, mivel a nagy nemzetközi cégek, amelyeknek beszállítanak egyre inkább elvárják, hogy lépjenek a fenntarthatóság irányába.

A cégek zöld átállását már eddig is több eszközzel segítették. Például a technológiaváltás kapcsán csaknem 3300 kkv fejlesztését támogatták 373 milliárd forinttal.

A vállalatokat ma már nem csak a befektetői, hanem a szabályozói oldal is egyre inkább a zöld átállás felé tereli – erről már Végh Richárd a Budapesti Értéktőzsde Zrt. vezérigazgatója beszélt a vándorgyűlésen.

Gyakorlati megközelítés

Amikor előkerül a fenntarthatóság kérdése a cégek sokszor megijednek a rengeteg szakszótól és idegen kifejezéstől, amelyet a téma szakértői használnak. Viszont van három terület, amelyen szinte bárki kézzelfogható fejlődést tud elérni, legyen szó akár nagyvállalatról, kisebb cégről vagy egy egyszerű háztartásról.

Ezek pedig az energia, az ingatlan és a közlekedés.

Általában ehhez a három területhez köthető költségek illetve a kibocsátás a bajok forrása, amelyet a zöld projektekkel lehet orvosolni – mondta el Pókos Gergely az OTP Bank Nyrt. Zöld Program Igazgatóság ügyvezető igazgatója azon a kerek-asztal beszélgetésen, amelyen a zöld finanszírozás vállalati és banki oldaláról beszéltek a résztvevők.

Itt Vajda Attila a Vajda Papír Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy náluk már korán elindultak a fenntarthatóság felé. A gyártó területükön például nincs is fűtés. Arról is gondoskodtak, hogy a szállításban olyan járműpark vegyen részt, amely kellően modern.

Viszont a mostani krízis így is óriási nehézségek elé állította a társaságukat, hisz a papírgyártás roppant energiaigényes ágazat.

Töreki Péter a MOL Nyrt. csoportszintű finanszírozási vezetője a kerekasztal beszélgetésen arról is beszélt, hogy náluk a jelenlegi válságban az is kihívást jelent, hogy az ellátásbiztonság fenntartása mellett a szankcióknak is megfeleljenek. Jövő februártól például az orosz nyersolajból előállított végtermékeket nem exportálhatják, ami miatt a szlovák leányvállalatnál a működés menetét át kell hangolni.