Levél Ursula von der Leyennek: A légszennyezés népegészségügyi és éghajlati vészhelyzetet jelent

Hírek2021. máj. 5.Növekedés.hu

Európai civil szervezetek nyílt levelet írtak az Európai Bizottság elnökének, hogy kifejezzék aggodalmunkat az Európai Egészségügyi Unió javaslatai, és az Európai Zöld Megállapodás kezdeményezés zéró szennyezési célkitűzése közötti koherencia hiánya miatt.

A Ursula von der Leyen-nek küldött levelet aláíró Európai Népegészségügyi Szövetség (European Public Health Alliance (EPHA) és az Európai Tüdőgyógyász Társaság (European Respiratory Society) szerint sürgősen összhangba kell hozni az Európai Zöld megállapodás kezdeményezését és az Európai Egészségügyi Unió által megfogalmazott klímavédelmi tervet.

Ez segítené az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye részeként létrejött Párizsi Megállapodásban megfogalmazott klímavédelmi célok elérését, és a koronavírus által okozott pandémiából történő felépülést. A Covid 19 vírus egyik legsúlyosabb következménye ugyanis a súlyos tüdőkárosodás. Nem nehéz belátni, hogy a légszennyezés visszafordíthatatlan éghajlati vészhelyzet és egyúttal népegészségügyi probléma.

Az új tanulmányokban megjelent bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy nem létezik olyan "biztonságos" légszennyezettségi szint, ami alatt az már nem veszélyes az emberi egészségre.

Egy, a Lancet Planetary Health-ben ez év januárban publikált tanulmány fontos adatokat mutatott be a légszennyezés által okozott halálozásról. A több mint 1000 európai városban végzett vizsgálatok szerint a légszennyezés által okozott többlet halálozás ugyan nagyon eltérő lehet városonként, de bizonyított, hogy a közúti forgalomhoz köthető nitrogén dioxid (NO2) mérgező hatású. A halálozás növekedésének másik fő oka a kisméretű részecskék, az ún. szálló porok koncentrációja a levegőben.

A publikáció szerint a levegő mérhető, legkisebb mértékű szennyezési koncentrációjával évente 124 729 szálló por és 79 235 nitrogén dioxid által okozott halált lehetne megelőzni a vizsgálatba vont európai városokban.

A levegőminőségi szabályozások, a klímakatasztrófa elleni harc és a káros hatások enyhítésének több ágazatot is érintenie kell, például az energia, a mobilitás, a szállítás és mezőgazdaság területeit. A technológiai fejlődés ugyanis a mostaninál sokkal kisebb kibocsátást is lehetővé tenne.

Az Európai Unió jelenleg is azért dolgozik, hogy a kitűzött zöld célokat el tudja érni. Ezt segítheti a "Fit for 55" terv, az autókra és furgonokra vonatkozó újra gondolt CO2 határértékek, a közúti autókra kidolgozott új kibocsátási normák és más új stratégiák a Zéró Kibocsátás, valamint az Okos és Fenntartható Mobilitás érdekében. A tagállamokban azonban az eddiginél több ösztönzésre van szükség a környezetvédelmet segítő technológiai változások megvalósításához.