Ma búcsúzik az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi

Hírek2019. okt. 28.Növekedés.hu

Míg Mario Draghit széles körben az euró megmentéséért dicsérik, utódának, Christine Lagarde-nak sem lesz könnyű dolga hivatali idejének első szakaszában. A globális gazdaság várhatóan tovább lassul, miközben a bank már elhasználta hagyományos monetáris eszközeit.

Örökre megváltoztatta az Európai Központi Bankról alkotott képet és nem volt rest szembemenni a németekkel Mario Draghi, az Európai Központi Bank most leköszönő elnöke. Bár Draghi laza monetáris politikájának, az eurókamat nulla szinten tartásának a mai napig sok ellenlábasa van, válságkezelése vitathatatlan sikereket hozott, és számottevően növelte az eurózóna tekintélyét. A teljes portrét Draghiról ITT olvashatja.

Míg Mario Draghit széles körben az euró megmentéséért dicsérik, utódának, Christine Lagarde-nak sem lesz könnyű dolga hivatali idejének első szakaszában. A globális gazdaság várhatóan tovább fog lassulni, miközben a bank már elhasználta hagyományos monetáris eszközeit. Ha ezt túl erősen hangsúlyozzák, a piacokon pánik törhet ki - írja a Financial Times.

Ezért Lagarde-nak meg kell találnia a módját, hogyan kérje meg a többi érdekeltet, beleértve az egyes kormányokat és fiskális döntéshozókat az együttműködésre.

Ráadásul az EKB vezetése teljesen megosztott a kötvényvásárlás és a negatív ráták ügyében. Ez meg fogja nehezíteni Lagagarde dolgát, ha esetleg a további lazítás mellett dönt, ami viszont a befektetőket frusztrálja majd. Sokan úgy vélik, hogy ebben politikai képességei segíthetik majd az új elnököt, aki több tekintetben viszont Draghi nézeteit képviseli.

Lagarde világossá tette azt is, hogy fontos szerepet kíván adni a klímaváltozás elleni küzdelemnek, többek közt „zöld” kötvények vásárlásával. Ez kitörési pont lehet az EKB számára, és az egyes központi bankok is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.

Kérdés még az is, hogy mit kezd az új elnök az inflációs céllal. Az árak változása kulcsfontosságú lehet a gazdasági növekedés szempontjából is. Mario Draghi ezt rugalmasan kezelte, és azt mondta, kész lenne mindent megtenni az euró megmentéséért. Lagarde egyelőre csak annyit mondott, hogy reméli, ő ilyen kijelentésre nem kényszerül hivatali ideje alatt.